InfoCash

Artikel

Slim Lenen

Auteur: Joszhy | geschreven op 31-08-2010

Veel mensen sluiten een lening af zonder zich te bedenken met welke gevolgen dit kan zijn. Een lening kan heel erg handig zijn, maar het kan ook heel erg onhandig zijn. Waar moet ik op letten wanneer ik een lening afsluit?


Wat is een lening?

Heel simpel gezegd is een lening: Iemand die geld leent voor een product van een bedrijf, bank enzovoorts, en betaalt dat in termijnen terug met een extra percentage, rente. Uiteindelijk betaal je dus meer dan de oorspronkelijke prijs van het product.

Soorten leningen

- Persoonlijke lening: Een lening aan een persoon om iets anders dan een woning

- Effectenkrediet: Lening tegen onderpand van effecten(aandelen, obligaties, opties en termijncontracten).

- Hypotheek: Bijna iedereen heeft een hypotheek op zijn huis. Dit is een lening op je huis, elke maand betaal je aflossing en rente aan je bank.

Tips bij je lening

- Een lening moet je kunnen betalen, niet alleen de eerste maanden, maar de hele looptijd, elke maand weer. Maak een maandbegroting, een overzicht van inkomsten en uitgaven en bekijk je je lening kan blijven betalen.

-Bekijk welke looptijd het best voor je is. Als je een vast inkomen hebt is waarschijnlijk een lange looptijd het best, de maandlasten zijn dan wat lager. Mocht je niet zeker zijn over je inkomen, dan kan je beter een korte periode kiezen, om te voorkomen dat je in de schulden komt.

- Kijk niet alleen naar de rente die je betaalt, maar ook naar de andere kosten die erbij komen, zoals de afsluitkosten.

- Maak een vergelijking tussen kredietverstrekkers

- Bekijk of de lening aftrekbaar is voor de belasting, zoals bij een hypotheek voor je huis.

- Voorkom dat er een achterstand komt in betalen, hoe groter de schuld wordt, des te moeilijker het is om dit weer goed te krijgen. Mocht het toch uit de hand lopen, neem dan contact op met de kredietverstrekker om samen tot een oplossing te komen, dit is voor beide partijen erg fijn.
- Lees goed de voorwaarden door, elke kredietverstrekker heeft weer zijn eigen voorwaarden.

- Let goed op! Als de rente te goedkoop lijkt, dan is dat het meestal ook. Elk bedrijf heeft uiteindelijk als doel om winst te maken!