InfoCash

Artikel

Waar krijg ik de hoogste spaarrente?

Auteur: spaarder | geschreven op 01-09-2010

Om de inflatie te corrigeren moet u zorgen voor de hoogste spaarrente over uw spaargeld. De verschillen in spaarrentes tussen de diverse banken zijn zeer groot. Waarom zou u genoegen nemen met een lage spaarrente indien de hoogste spaarrente voor iedereen toegankelijk is.


Spaarrente

In 2008 en begin 2009 stond de spaarrente zeer hoog. Op een spaarrekening zonder beperkingen kon u een spaarrente ontvangen die op kon lopen tot 5,25 procent. Daarna is de spaarrente gezakt. In 2010 mag u al tevreden zijn met een spaarrente van 2 procent. Sommige banken geven een hogere rente, maar de Nederlandse grootbanken zitten allemaal ruim onder de 2 procent. Indien u gaat voor een hogere spaarrente, moet u genoegen nemen met beperkende voorwaarden.

Sparen op een spaarrekening met beperkingen


Indien u beperkingen voor lief neemt, kunt u een iets hogere spaarrente ontvangen. Er zijn tientallen banken actief in Nederland die samen honderden spaarrekeningen voeren. De soort beperkingen die banken voeren zijn zeer divers. De beperking kan betrekking hebben op het opnemen. U moet bijvoorbeeld 1 procent kosten betalen indien u geld opneemt. Een andere spaarrekening heeft juist betrekking op een stortingsbeperking. U mag bijvoorbeeld maximaal €250 per maand op uw rekening storten.

De hoogste spaarrente door over te stappen
U kunt niet constant de hoogste spaarrente blijven volgen, maar u moet wel uw eigen spaarrekening blijven vergelijken met andere banken. Op deze manier kunt u voorkomen dat u veel rente misloopt. Vaak gebeurt het namelijk dat er nieuwe spaarrekeningen in de markt worden gezet die een veel hogere rente bieden om nieuwe spaarders aan te trekken. Dit kan u eenvoudig een procent of meer aan spaarrente extra opleveren.

Hoe moet u overstappen naar een andere bank?
Voor een paar tiende procent loont het in veel gevallen niet de moeite om over te stappen. Aan de andere kant moet u zien te voorkomen dat uw geld steeds minder waard gaat worden door inflatie. U moet spaarrente ontvangen om ervoor te zorgen dat uw spaargeld niet minder waard word. U kunt eenvoudig een bank kiezen waar u een hogere spaarrente ontvangt en uw geld overhevelen naar de nieuwe rekening. U kunt de aanvraag doen op het internet via de site van de betreffende bank.

Welke banken zijn veilig?
De meeste banken die in Nederland actief zijn, staan onder toezicht van de Nederlandsche bank. Hierdoor is uw spaargeld gegarandeerd tot €100.000,- per rekeninghouder. Op de site van de Nederlandsche bank (dnb.nl) kunt u nagaan welke banken onder het toezicht vallen.