InfoCash

Artikel

Scheiden en eigen huis

Auteur: spaarder | geschreven op 01-09-2010

In tijden waarop er veel vraag is naar huizen, staat onroerend goed een korte periode in de verkoop. Zodra de huizenmarkt verslechtert, zal de macht meer komen te liggen bij de kopers.


Huizenmarkt

In de periode vanaf 2008 tot en met 2010, is de huizenmarkt door de kredietcrisis verslechterd. Hier konden de huiseigenaren zeer moeilijk aan wennen. Het was niet meer mogelijk om een paar jaar eerder gekocht huis te verkopen met winst. De huizenbezitters die toch van hun huis af moesten (bijvoorbeeld door een echtscheiding), hielden schulden over na de verkoop. Vooral de huizenbezitters die al een ander huis hadden gekocht, zonder dat de oude woning verkocht was, kregen te maken met dubbele maandlasten voor een langere periode. Daarnaast moesten ze ook nog genoegen nemen met een lagere verkoopopbrengst.

Het gevaar van het huis moeten verkopen


Een huis verkopen in een slechte huizenmarkt, zal vaak betekenen dat de eigenaren genoegen moeten nemen met een lagere verkoopprijs. Hierdoor kan het gebeuren dat het huis minder gaat opleveren dan de lopende hypotheek op het huis. Dit wordt veroorzaakt door een dalende waarde van huizen, maar daarnaast rust op huizen vaak een hypotheek die hoger ligt dan de werkelijke waarde van het huis. Op deze manier is het mogelijk om de kosten van het aankopen mee te financieren. Hierbij kunt u denken aan de taxatiekosten, kosten van de aankoopmakelaar, de kosten van de notaris en natuurlijk de overdrachtsbelasting van 6 procent over de verkoopwaarde.

Voorbeeld berekening:
Een huis is gekocht in 2007 voor €200.000. De kosten zijn meegefinancierd dus de hypotheek bedraagt ongeveer €220.000,-. In 2010 gaan de bezitters scheiden. Een van de partners is niet in staat om het huis zelfstandig te betalen, dus moet het huis verkocht worden. De huizenprijzen zijn inmiddels 5 procent gezakt, dus de verkoopwaarde zal mogelijk €190.000 gaan worden (waarschijnlijk nog wel lager, omdat het huis snel verkocht moet worden). Indien het huis verkocht gaat worden voor €190.000, blijft er een schuld over van €30.000,-.

Een van de partner gaat het huis op naam zetten
Na het verbreken van een huwelijk in gemeenschap van goederen, moet ieder van de ex-partners de helft van de bezittingen hebben. In het geval er overwaarde in het huis zit, moet dit dus verdeeld worden over de ex-partners. Als een van de eigenaren in het huis blijft wonen, moet de vertrekkende eigenaar uitgekocht worden. Dit hoeft niet in geld, maar dit kan ook gebeuren door de andere partner op een andere manier te compenseren. De partner die het huis op naam krijgt, kan een extra hypotheek nemen om de ex uit te kunnen kopen.