InfoCash

Artikel

Hypotheekrente lange tijd vastzetten?

Auteur: spaarder | geschreven op 01-09-2010

Bij het afsluiten van een hypotheek hebt u de keuze om de hypotheekrente voor langere tijd vast te zetten of u kiest voor een korte periode. Gaan voor het laagste bedrag houdt in dat u risico loopt en kiezen voor zekerheid kost u extra geld.

De meeste Nederlanders kiezen ervoor om de hypotheekrente vast te zetten voor een periode tussen de 7 en 15 jaar. De hypotheekrente voor twintig of dertig jaar vastzetten kiezen huizenbezitters niet, omdat dit een dure optie is. Indien u voor de goedkoopste optie kiest, gaat u voor de variabele hypotheekrente. Hierbij loopt u echter het risico dat u geleidelijk steeds meer gaat betalen door een stijging van de hypotheekrente.


Voordeel lang vastzetten van hypotheekrente?


De meeste mensen die een huis kopen, gaan voor een huis waar ze ook de komende jaren in willen blijven wonen. Vooral de eerste tien jaren zullen de maandlasten een zware belasting zijn. U doet er in deze periode goed aan door te kiezen voor zekerheid door de hypotheekrente voor minimaal tien jaar vast te zetten. Stel de marktrente stijgt en u hebt de hypotheekrente voor twee jaar vastgezet. U loopt het risico dat de rente na deze periode veel hoger is.

Uitgaande van een huis van €250.000, zal een stijging van de hypotheekrente van één procent u per maand €208,33 meer aan hypotheekrente gaan kosten (bruto). Veel huishoudens kunnen dit risico niet lopen en kunnen beter gelijk vanaf het begin een paar tiende procent meer hypotheekrente gaan betalen.

Hypotheekrente kan fors stijgen
Niemand weet wat de rente gaat doen de komende dertig jaar. In de periode tussen 1980 en 1984 is de hypotheekrente historisch hoog geweest. De hypotheekrente kon in die periode oplopen tot ruim 13 procent. De rente zal niet van de één op de andere dag zo hoog stijgen, maar enige oplettendheid (ook gedurende de looptijd van de rentevaste periode) is op zijn plaats.