InfoCash

Artikel

Slechte makelaars, slechte verkoop

Auteur: spaarder | geschreven op 02-09-2010

De meeste huizenbezitters die hun eigen huis willen verkopen, schakelen hiervoor een makelaar in. Hij of zij gaat zorgen voor de verkoop van het huis. In een huizenmarkt waarbij de macht bij de verkoper ligt, heeft de makelaar niets te klagen. Op het moment dat het slecht gaat met de huis verkopen, kan de makelaar zijn toegevoegde waarde laten zien.

In de jaren negentig tot en met 2008, hebben wij in Nederland stijgende huizenprijzen gekend. Door de kredietcrisis is de huizenmarkt in 2008 in een dipje terecht gekomen. Er werden vanaf dat moment nog maar weinig huizen verkocht, en de wel verkochte huizen zijn van eigenaar gewisseld voor een lager bedrag dan vooraf beoogd. In die tijd is ook gebleken hoe weinig invloed een makelaar eigenlijk heeft op de huizenverkopen.


Makelaar in een gezonde huizenmarkt

De makelaars hebben gouden jaren beleefd. Ze namen een huis in de verkoop, ze regelen een paar bezichtigingen, en de duizenden euro’s waren binnen. Daarnaast verrichten ze uiteraard ook nog administratieve handeling achter de schermen, maar ze hebben zeer eenvoudig veel geld kunnen verdienen. Na de verkoop waren ze ook nog in de positie om de nieuwe huisbezitters als eerste een gerichte hypotheek-offerte aan te bieden. Makelaar in een dalende markt Op het moment dat het slecht gaat met de verkopen, moet de makelaar niet meer achterover blijven zitten en in actie komen. Een enkele makelaar is innovatief geweest, maar de meeste ontbrak het hier aan.

Een makelaar die het opvallend goed heeft gedaan in de periode 2008 tot en met 2010, was Makelaarsland. Deze makelaar biedt een uitgekleed pakket van diensten aan tegen lage kosten. De bezichtigingen moet u zelf verzorgen, en uw huis verschijnt ook op de huizensites als Funda.nl en Jaap.nl. Waardoor Makelaarsland naar verhouding beter verkoopt dan concurrerende (duurdere) makelaars is onbekend.