InfoCash

Artikel

Spaargeld gebruiken om hypotheek af te lossen

Auteur: spaarder | geschreven op 03-09-2010

In het verleden was het gebruikelijk om de hypotheek zo snel mogelijk af te lossen. Later is men gaan inzien dat het fiscaal aantrekkelijk is om geld niet te investeren in het huis, maar op het op te potten en laten renderen. Het geld kunt u namelijk beter op een spaarrekening zetten in sommige gevallen.


Hypotheekrente besparen of spaarrente ontvangen

Hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar. Door niet af te gaan lossen, blijft de aftrek gedurende de looptijd maximaal. Het geld dat u anders zou gaan gebruiken voor de aflossing, kunt u beter op een spaarrekening zetten. De spaarrente zal wel lager zijn dan de hypotheekrente, maar door de aftrekbaarheid van de hypotheekrente kan het toch vaak uit.

Voorbeeld hypotheekrente of spaarrente


U hebt een hypotheek waarvoor u een hypotheekrente moet betalen van 4,50 procent. Daarnaast hebt u een spaarrekening met een rentevergoeding van 3,00 procent. U hebt een bedrag van €10.000 die u wenst te gebruiken om of de hypotheek gedeeltelijk af te betalen of u gaat het bedrag op een spaarrekening zetten.

Indien u de hypotheek gedeeltelijk gaat afbetalen geeft dit een besparing van €10.000 x 4,5 procent = €450 per jaar. Dit bedrag is echter fiscaal aftrekbaar. Indien de hypotheekrenteaftrek in de 42 procent schijf valt krijgt u minder aan aftrek: €189 (42 procent van €450). De totale netto besparing bedraagt dus: €450 - €189 = €261,=

Indien u de €10.000 gaat gebruiken om op een spaarrekening te zetten, krijgt u na één jaar uitbetaald: €10.000 x 3 procent = €300,=. Met het sparen ben u in dit geval voordeliger uit. Er kunnen meerdere factoren een rol spelen waardoor de uitkomst anders kan zijn. In het geval u bijvoorbeeld beschikt over een groot bedrag aan spaargeld, kunt u daarover vermogensrendementsheffing verschuldigd zijn, waardoor de uitkomst weer voordeliger uit zal vallen voor aflossing van de hypotheek.