InfoCash

Artikel

Scheiden is te duur

Auteur: spaarder | geschreven op 04-09-2010

Partners die in gemeenschap van goederen gehuwd zijn moeten de bezittingen verdelen op het moment dat ze bij elkaar weggaan (het huwelijk verbreken). Daarnaast moet de meest verdienende partner mogelijk ook nog alimentatie aan de minder verdienende ex-partner betalen.


Kosten van scheiden

Scheiden is een ingrijpende en emotionele gebeurtenis, daarnaast kan het de financiele positie ingrijpend veranderen. De ene dag heeft u het erg ruim met twee inkomens, op het moment dat u gaat scheiden, moeten de bezittingen verdeeld worden en mogelijk zelf het huis verkocht worden. Huizen worden vaak gekocht op basis van twee inkomens, dus bij een scheiding moet het huis verkocht worden.

Huis verkopen in verband met scheiding
Op het moment dat de beslissing is gevallen om te gaan scheiden, moet het huis vaak ook op korte termijn verkocht worden. Dit kan anders zijn indien één van de partners het huis zelfstandig kan betalen, ondanks de extra financiele verplichtingen die uit de scheiding voort komen. In een gezonde huizenmarkt kunt u het huis vaak wel verkopen voor een redelijk bedrag, maar in een dalende markt ontstaan er problemen. Het huis moet snel verkocht worden, maar het huis moet minimaal zoveel opleveren dat u de hypotheek hiermee kunt afbetalen.

Ex partner uitkopen
Indien u wel in het huis blijft wonen, kunt u uw ex uit gaan kopen. Hiervoor kunt u een extra hypotheek opnemen, tenminste indien er voldoende overwaarde in het huis zit. Een andere optie is om de ex partner met andere zaken te compenseren, bijvoorbeeld meubilair of de auto. De extra hypotheek is ook weer fiscaal aftrekbaar.

Alimentatieverplichting


De meest verdienende partner kan verplicht worden om bij te dragen aan het levensonderhoud van de ex partner. Daarnaast ontstaan er in ieder geval een verplichting om kinder alimentatie te betalen voor de ouder die niet de dagelijkse verzorging opzich neemt.