InfoCash

Artikel

Lening afsluiten in plaats van rood staan

Auteur: spaarder | geschreven op 04-09-2010

Vrijwel iedere betaalrekening biedt de mogelijkheid om rood te staan. Wat veel mensen niet weten is dat dit een zeer dure manier van geld lenen is. Het is handig dat de mogelijkheid bestaat in uw betaalrekening, maar het kan een begin zijn van grotere tekorten.


Rood staan kost maximaal 15 procent rente

Banken mogelijk op dit moment maximaal 15 procent rente in rekening brengen voor het rood staan. De meeste mensen maken zich er niet druk om, omdat het slechts om kleine bedragen gaat wat het u kost om rood te staat. Daarnaast gaat het vaak ook om relatief korte periode (dagen). Toch blijkt dat veel Nederlanders geregeld rood staan. Hierdoor weten banken toch te verdienen aan betaalrekeningen, waar ze normaal gesproken uitsluitend kosten voor moeten maken.

Wat kost rood staan?

Mensen die geregeld rood staan en ook nog met honderden euro’s, kunnen dat merken in de portemonnee, maar uitgedrukt in euro’s vallen de kosten mee. Stel dat u gemiddeld 150 dagen in het jaar €350 in het rood staat, dan kost u dat per jaar (uitgaande van het maximale percentage): €350 x 15 procent = €52,50 / 365 =€0,14384 x 150 dagen = €21,57 per jaar.

Betaalrekening aanvullen met een krediet Het is goedkoper om een krediet af te sluiten, waar u uw betaalrekening mee aanvult bij tekorten. In de praktijk zal echter blijken dat dit anders loopt. Indien u een lening afsluit neemt u ook sneller geld op. U kunt dus beter af en toe rood staan dan speciaal een lening af te sluiten om roodstand te voorkomen.

Banken verdien er goed aan Voor de consumenten gaat het steeds om kleine bedragen, maar de banken weten er op jaarbasis goed aan te verdienen.

Door goed financieel te plannen kunt u roodstand zoveel mogelijk voorkomen. Geregeld rood staan kan ook het begin zijn van grotere schulden. Eind van de maand krijgt u weer geld gestort,maar daar blijft steeds minder van over doordat het tekort eerst weer aangevuld moet worden.