InfoCash

Artikel

Beurskoersen stijgen, nu instappen?

Auteur: spaarder | geschreven op 04-09-2010

Niemand kan de beurskoersen voorspellen. Deskundigen denken te weten wat er in de nabije toekomst gaat gebeuren, maar ze zitten er vaak naast. Door te gaan beleggen maakt u kans op een hoog rendement. U kunt echter ook aanlopen tegen forse verliezen. Met beleggen moet u ook een dosis geluk hebben.


Beurskoersen sterk gezakt

Eind 2008 zijn de beurskoersen sterk gezakt. Dit werd veroorzaakt door de kredietcrisis. De verliezen van veel beleggers liepen op tot ongeveer 40 procent. Bij beleggers die veel risico’s hebben genomen konden de verliezen nog hoger oplopen.

Het gevaar van beleggen
Indien u gaat beleggen, moet u zich goed beseffen dat u kans maakt op grote verliezen in een korte periode. U moet het geld dat u investeert langere tijd kunnen missen. Als de koersen namelijk gelijk gaan dalen, moet u wel de tijd hebben om de koersen weer aan te laten trekken. Echter wel met het risico dat de koersen nog verder gaan wegzakken. Particulieren die geen verstand hebben van beleggen moeten heel voorzichtig te werk gaan.

Beleggen in aandelen of in beleggingsfondsen?
Met een te beleggen vermogen van bedragen tot €20.000 euro kunt u beter niet in aandelen stappen. Het nadeel van aandelen is namelijk dat u investeert in één of enkele bedrijven. Door een flinke daling van één van de bedrijven waar u aandelen in hebt, kunt u veel geld verliezen. Door te stappen in beleggingsfondsen is het geld verspreid over meerdere bedrijven.

De koersen zijn nu hoog, moet ik instappen?
U weet niet vooraf wat er gaat gebeuren met de aandelenkoersen. Na een stijging van de koersen kan een stevige dip volgen. Voorkom grote risico’s, door met geringe bedragen te gaan beleggen. U kunt de adviezen van deskundigen volgen, maar zij spreken uitsluitend een verwachting uit. Door economische factoren kan het geheel anders gaan lopen