InfoCash

Artikel

Tips bij het lenen

Auteur: vincentR | geschreven op 04-09-2010


Zoveel is duidelijk: lenen is link. Toch komt er in ieder mensenleven wel een moment voor dat je overweegt een lening af te sluiten. Als je dan per se wilt lenen, is hier een aantal tips.


Tip 1: Een schuld is geen bezit

Zelfs een hypotheek is een schuld. Je huis is het onderpand voor de lening. Als je je hypotheekrente niet kunt betalen, dan verkoopt de bank je huis. Laat je niks wijsmaken: bezit brengt geld in het laatje. Een schuld kost geld: over het bedrag betaal je rente. Bezittingen zijn: een eigen bedrijf, onroerend goed waarvoor je huur ontvangt, een aandelenpakket, een positief saldo of een spaartegoed. Schulden zijn bijvoorbeeld: hypotheken, persoonlijke leningen, doorlopend krediet.

Tip 2: Beperk je schulden

Probeer je te houden aan één lening voor consumptieve doelen. Dus niet daarnaast ook nog een doorlopend krediet, creditcards en een speciale warenhuiskaart gebruiken. Straks sta je overal rood... En loop je het risico in een neerwaartse spiraal terecht te komen.

Tip 4: Geld voor je huis

Heb je geld nodig om iets te laten doen aan je huis? Dan is het eerst waaraan je moet denken, je hypotheek verruimen. De rente is aftrekbaar en bovendien lager dan voor andere leningen. Je kunt je hypotheek meestal alleen verhogen tot een bepaald deel van de verkoopwaarde. En de rente is alleen aftrekbaar als je het vrijgekomen geld inderdaad gebruikt voor verbeteringen aan je huis.

Tip 5: Tijd slijt

Maak van tevoren de afweging wat iets je waard is. Heb je net zo lang plezier van datgene wat je financiert als het duurt om de lening af te betalen? Een lening afsluiten voor een vakantie is bijvoorbeeld niet aan te raden als je het jaar daarop weer met vakantie wilt en dan nog bezig bent om de vorige vakantie af te betalen. Lenen voor een studie is inversteren in je toekomst: daar heb je waarschijnlijk alleen maar plezier van na het voltooien van die studie.
Stel: je wilt een nieuwe auto kopen. De looptijd van de lening die je daarvoor krijgt is 48 maanden. Als je erg kickt op nieuwe auto's, vraag je dan - zo eerlijk mogelijk - af wanneer je bent uitgekeken op de auto. Heb je vijf jaar plezier van je karretje? Of ben je het na drie jaar al weer spuugzat? In het laatste geval is het handiger om te kiezen voor een lening van 36 maanden. En wat betekent dat: meer afbetalen of een minder dure auto?