InfoCash

Artikel

Hoe raak je in de schulden? Betalen op krediet.

Auteur: vincentR | geschreven op 04-09-2010

Schulden, hoe kom je eraan? Door onverwachte rekeningen kan het iedereen overkomen. Waar moet u op letten? Vooral op uw creditcard.


In de schulden raken

Hoe raak je in de schulden? Dat kan gebeuren door allerlei omstandigheden. Het kan in wezen iedereen overkomen. Eén gebeurtenis kan de aanzet zijn. De slepende achterstand van betalingen was lange tijd nog net draaglijk. Maar die ene gebeurtenis kan net de druppel zijn. Eerst de trouwerij, toen de geboorte van het kind. Een verhoging van de huur, een terugvordering van de belasting of je raakt je huursubsidie kwijt. Je start een eigen bedrijf, steekt je in de schulden en de omzet blijkt zwaar tegen te vallen. De neerwaartse spiraal gaat ineens in rap tempo.
Schulden kunnen ontstaan als je zelf meer geld uitgeeft dan er binnenkomt. Niet iedereen die schulden heeft, hoeft in een problematische schuldsituatie terecht te komen. Voordat je zover bent, is daar vaak al een periode aan voorafgegaan waarin je nog net het hoofd boven water kon houden.

Een goed leven, dat willen we allemaal

De toegenomen welvaart draagt ertoe bij dat mensen makkelijker schulden maken. De traditionele Nederlandse zuinigheid maakt plaats voor de gedachte: geld moet rollen!
Merkkleding, een dure auto, verre vakanties, buiten de deur eten en hightech-speeltjes als i-phone's. We vinden het heel gewoon. Boodschappen doen met je pinpas. Nu kopen en later betalen in termijnen. Je creditcard gebruiken. Het is allemaal ontzettend makkelijk. Als je betaalt met plastic money, zie je pas later op je afschrift wat je allemaal hebt uitgegeven. Zo raak je het contact kwijt met de waarde van geld.
Maar ja, volgende week krijg je weer geld op je rekening. Zo sta je steeds vaker rood (debet) iedere maand - en worden de tijden dat je rekening in de plus staat steeds korter.
Kopen op krediet is een post die altijd op de schuldenlijst voorkomt. Want als de koelkast kapot gaat, lijkt dat een handige manier om aan een nieuwe te komen. Zeker als je al rood staat en je je bankkrediet maximaal gebruikt hebt. Veel mensen beseffen niet dat dit kopen op krediet, waarbij je de koelkast in termijnen betaalt, ook schulden zijn.
Je bestelt en het postorderbedrijf bezorgt je alles thuis. Je vergeet de kleine lettertjes van de postorderbedrijven te lezen. Je verkijkt je bijvoorbeeld op de rente, die verscholen zit in de afbetalingstermijnen. Op een gegeven moment betaal je alleen nog de rente en kom je aan aflossen niet toe.