InfoCash

Artikel

Kwaliteitsbeleid

Auteur: Onbekend | geschreven op 08-09-2010

Informatie over de kwaliteit van de producten en de consumentengids.


Technische kwaliteit en afnemerskwaliteit

Steeds meer bedrijven hebben kwaliteit hoog in het vaandel staan. In het productbeleid speelt de kwaliteit van het product dan ook een voorname rol. Er kan onderscheid worden gemaakt tussen de technische en de afnemerskwaliteit. De technische kwaliteit betreft het geheel van welbepaalde eigenschappen die voortvloeien uit de voor het product gebruikte grondstoffen, materialen, onderdelen, constructie, afmetingen, kleuren enzovoort. De afnemerskwaliteit is een waardering staat onder invloed van de technische kwaliteit. Ook het gebruiks- en gedragsgedrag en de aankoopsituatie beïnvloeden deze afnemerskwaliteit.

Het is wel duidelijk, dat voor een bepaald product diverse combinaties van grondstoffen en materialen mogelijk zijn, waaruit diverse technische kwaliteiten resulteren die elk een andere waardering op de markt ontmoeten. De verschillen in kwaliteit zijn voor de verbruiker vaak zeer gering, zodat het geen zin heeft alle varianten te produceren. De kwaliteit die een ondernemer fabriceert, dient zo goed mogelijk aangepast te worden aan de wensen van de afnemers. Naarmate deze afstemmingen beter is, ontstaat er een hogere waardering, dus een betere afnemerskwaliteit. De waardering van de afnemer komt tot uitdrukking in de prijs die hij bereid is te betalen.

Een product moet dus doen wat ervan wordt verwacht, maar mag geen nadelige bijwerkingen hebben. Zo moet een wasmiddel het wasgoed goed schoon maken, maar de kleuren mogen niet bleken, het milieu mag niet worden aangetast en er mogen geen gaten in de stof vallen. Medicijnen bestrijden een bepaalde kwaal, maar kunnen andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is daarom verstandig de bijsluiter te lezen of de huisarts te raadplegen.

Consumentengids

De consumentenbond test regelmatig producten en publiceert de resultaten in de Consumentengids. Producten worden met elkaar vergeleken op een aantal kwaliteitsaspecten, zoals elektrische veiligheid, energieverbruik, duidelijke gebruiksaanwijzing en duurzaamheid. Soms blijken verschillende merkproducten identiek, maar niet even duur en kan de consument (achteraf) zien of hij een goede keuze gemaakt heeft, of hij kan weloverwogen een keus maken binnen zijn beschikbare budget. De beste koop geeft in de test van de consumentenbond een goede kwaliteit aan voor een redelijke prijs. En de voordelige keus biedt een kwalitatief minder product, maar wel tegen een lagere prijs.