InfoCash

Artikel

De boodschappenexcursie (deel 1)

Auteur: solvente | geschreven op 09-09-2010

U bent op zoek naar een manier om kinderen de waarde van geld te leren -in de praktijk- en u wilt er wellicht ook zelf nog wat van opsteken? Doe dan de `boodschappenexcursie’.


Wat is de `boodschappenexcursie’

Eigenlijk niet meer dan u vast al dacht, u gaat op excursie naar de supermarkt. Echter deze keer neemt u er de tijd voor en u neemt uw kind(eren) mee. Dan is het er de tijd voor nemen ook al meer verklaarbaar. Voor de echte leermomenten werkt deze excursie het beste als de kinderen kunnen lezen en rekenen. Voor de kinderen die dit nog niet machtig zijn, is bijvoorbeeld helpen wegen of de weg zoeken ook al leuk.

Wat gaan we doen tijdens de excursie

Een excursie heeft altijd iets educatiefs in zich. Daar gaan we de kinderen niet mee vermoeien, die willen gewoon iets leuks gaan doen. Hieronder staan opdrachten, die u met hen kunt doen, leuk en leerzaam.

Wegen en vergelijken

Ga op zoek naar de groente- en fruitafdeling. Kijk of er appels per zak worden verkocht. De appels zijn te koop voor een vast bedrag per zak. Laat de kinderen uitzoeken hoe ze de meeste appels kunnen kopen. Tip: weeg de zakken (of een aantal). Per zak zal er nooit hetzelfde aantal kilogram in zitten. Koop de zak met het meeste gewicht. Dan heb je de meeste appels voor hetzelfde bedrag.

Onder, midden, boven

Ga op zoek naar een gangpad met daarin redelijk vergelijkbare producten. Denk daarbij aan fris, koek, toiletpapier of schoonmaakmiddelen. De eersten zullen de kinderen meer aanspreken. Laat de kinderen uitzoeken hoe de prijzen van de verschillende vakken zich tot elkaar verhouden. Tip: het midden is het duurst (waarom?) en onder en boven zijn goedkoper. In het midden staan de merkartikelen en boven en onder de huismerken, die net zo goed en vaak veel goedkoper zijn.

Supermarkten zetten de duurste producten op ooghoogte, zodat deze het meest in het oog springen en daarom eerder worden gekocht. Voor de wat kleinere en dus kortere kinderen geldt dit natuurlijk nog niet. Het is wel goed ze dit vast te laten ervaren.

Tot zover het eerste deel van de excursie, een volgende keer meer.