InfoCash

Artikel

Zakgeld aan kinderen geven?

Auteur: Dannyy1992 | geschreven op 09-09-2010

Veel ouders geven zakgeld aan hun kinderen, Maar is dit wel zo verstandig?
In dit artikel wil ik jullie wat meer informatie geven over het geven van zakgeld aan kinderen. Ook wil ik ongeveer laten zien hoeveel kinderen gemiddeld krijgen.


Hoeveel Nederlandse kinderen krijgen zakgeld?

Meestal vergelijken ouders het zakgeld met andere gezinnen, Dus dan is het eigenlijk ook wel leuk om te weten hoeveel kinderen er nou eigenlijk echt zakgeld krijgen.

Ongeveer 70% kinderen van 8 en 9 jaar krijgen zakgeld, Als de kinderen op de middelbare school raken word dit aantal al snel verhoogd. Ongeveer zo'n 90% van de kinderen krijgt zakgeld als zij op de middelbare school zitten.

Op welke leeftijd geef je zakgeld?

Vaak geven de ouders hun kinderen zakgeld als zij al 6 jaar oud zijn, Dat klinkt nog jong maar de meeste kinderen kennen dan de meeste munten al en kunnen dus ook al een klein beetje met geld omgaan.

Kinderen willen vaak snel en veel geld uitgeven, Als ze ouder worden leren ze ook beter met geld omgaan en krijgen zij dus meer interesse voor geld en besef van tijd. Ze begrijpen dan hoe ze eigenlijk moeten sparen en wat voor nut het dan eigenlijk heeft.

Hoeveel zakgeld geef je je kind?

Vaak hangt de hoogte van het zakgeld af van bijvoorbeeld:
- Hoeveel u zelf te besteden heeft.
- Wat uw kind van het zakgeld moet betalen.

Als kinderen alleen nog maar kleine dingen hoeft te kopen zoals bijvoorbeeld snoep en speelgoed dan is een paar euro per week al voldoende. Als uw kind al zelf de cadeautjes moet betalen en als uw kind bijvoorbeeld ergens lid van is zoals bijvoorbeeld een blad of bepaalde consumpties, Dan is een hoger bedrag eigenlijk zo goed als nodig.

Als u uw kind goed wilt leren hoe je met geld omgaat, Dan is het goed om bijvoorbeeld alle uitgaven van uw kind op een rij te zetten en te kijken hoeveel zakgeld voldoende is. Hierbij moet je je kind vooral het verschil laten zien tussen iets wat je echt nodig hebt of iets wat je gewoon graag wilt hebben.

Uit een onderzoek onder scholieren blijkt dat het gemiddelde zakgeld bedrag voor scholieren rond de €28,- per maand ligt.