InfoCash

Artikel

Kleedgeld

Auteur: Dannyy1992 | geschreven op 10-09-2010

Ooit zullen uw kinderen financieel op eigen benen staan en hun eigen budget moeten beheren. Maar daar is eerst praktijkoefening voor nodig! Zakgeld is daarvoor heel geschikt. Om ze met grotere bedragen te leren omgaan, geeft u kleedgeld. Voor u als ouder heeft dat ook voordelen: u weet precies wat u per maand aan kleding voor uw kinderen kwijt bent en het kan nogal wat discussies over aankopen schelen!


Leren om met geld om tegaan.

Voor veel kinderen, zeker de wat grotere, is kleding belangrijk. Daarom zijn ze erg gemotiveerd om goed na te denken over de manier waarop ze hun kleedgeld besteden. Zo oefenen ze alvast met de verschillende facetten van budgetteren:

* Afstemmen van hun uitgaven op hun inkomsten.
* Maken van keuzes.
* Opzij leggen van geld voor grotere aankopen.

Wanneer en hoe?

Kinderen van een jaar of twaalf, dertien zijn vaak al heel goed in staat de verantwoordelijkheid voor hun eigen kledingbudget te dragen. Natuurlijk kunt u in het begin een handje helpen, bijvoorbeeld door samen een overzicht te maken van wat er nodig is, wat dat ongeveer zal kosten en wanneer het moet worden aangeschaft.

Goede afspraken maken.

* Overweeg of u (een deel van) het bedrag op een bankrekening stort. Zo leert uw kind ook met giraal geld omgaan.
* Vertel uw kind dat het regelmatig geld opzij moet leggen voor een duurdere aanschaf, zoals een winterjas. Kinderen willen dat nog wel eens vergeten.
* Bepaal een vast tijdstip waarop u het kleedgeld geeft of overmaakt. Dat kan eens per maand zijn of per kwartaal, bijvoorbeeld wanneer u de kinderbijslag ontvangt.
* Spreek goed af wat het kind van het kleedgeld moet doen. Moet het bijvoorbeeld ondergoed, sportkleding en kledingreparaties er ook van betalen? En hoe zit het met nette kleding voor speciale gelegenheden?
* Stel een termijn vast waarvoor u het bedrag afspreekt.