InfoCash

Artikel

Economische groei.

Auteur: Miierandaaa | geschreven op 11-09-2010

Hoe zit dat eigenlijk met de economische groei in Nederland? Hebben wij daar voordeel aan, of juist niet? Natuurlijk, er moeten meer huizen gebouwd worden, en meer producten geproduceert worden, maar is dat zo erg?


Economische groei in Nederland.

Het aantal inwoners van Nederland stijgt, want er worden meer Nederlanders geboren dan dat er overlijden. Bovendien komen er bijna elk jaar vanuit het buitenland meer mensen in Nederland wonen dan dat er weggaan. De groei van de bevolking heeft economische gevolgen. Er is behoefte aan meer woningen, aan voedsel, kleding en andere producten. De consumptie stijgt.

Het gemiddelde inkomen in Nederland stijgt. Hierdoor gaat de consumptie omhoog, en verandert ook de aard van de consumptie. Veel mensen gaan bijvoorbeeld verder weg op vakantie. Ze kopen een boot en een duurdere auto. Ze gaan luxere producten kopen als hun inkomen stijgt.

De behoefte aan producten wordt groter als de bevolking groeit en de inkomens stijgen. Hierdoor hebben de bedrijven steeds meer werk te doen: er is sprake van economische groei. Economische groei is gunstig voor de consumptie, zonder toename van de productie kan de consumptie niet stijgen.

Een bedrijf kan niet meer produceren dan een bepaalde hoeveelheid producten. De productie kan pas omhoog als er meer personeel en meer machines en andere kapitaalgoederen worden ingezet. De productie kan ook omhoog door het gebruik van nieuwe technieken en door schoiling van de medewerkers. Zij presteren dan meer in dezelfde tijd: hun arbeidsproductiviteit gaat omhoog.

Bedrijven hebben ruimte nodig om te kunnen produceren. En ze hebben grondstoffen nodig voor de productie. Veel grondstoffen (bijvoorbeeld olie) zijn niet onbeperkt voorradig in de natuur. Ook de beschikbare ruimte is beperkt.