InfoCash

Artikel

Wat is geld voor jou waard?

Auteur: vincentR | geschreven op 14-09-2010


Was geld een thema? Maakten je ouders weleens ruzie over geld of werd er nooit over geld gesproken? Misschien was het een taboe. Hoe mensen met geld omgaan, verschilt sterk per cultuur per milieu en per gezin. Zelfs per sekse.


Slot

Als je al deze vragen beantwoord hebt, weet je veel meer over je eigen relatie met geld. Maak twee lijstjes. Eén met wat je wel bevalt aan hoe je ouders het aanpakten – en één lijstje met wat je niet bevalt. Turf daarna – zo eerlijk mogelijk – waarin jouw manier van met geld omgaan lijkt op die van hen. Probeer vervolgens na te gaan hoe je de zaken die je niet bevallen kunt veranderen. Niet jij hoeft te veranderen – alleen je aanpak!

Wat is geld voor jou waard?

Probeer eens op een rijtje te zetten wat voor jou de waarde van geld is. En waar de oorsprong daarvan ligt. Is het belangrijk om veel geld te hebben? Is het belangrijk om te tonen dat je geld hebt? Of maakt het voor jou niet uit of je rijk bent of wordt? Misschien ben je nog bezig een grote schuldenlast af te betalen. Misschien probeer je te bezuinigen op de dagelijkse uitgaven. Of probeer je te sparen om een droomwens te realiseren. En het lukt maar steeds niet!
Ga dan op zoek naar de bron: hoe ben je opgevoed met geld. Tien tegen één dat je do oorzaak vindt die je blokkeert. Stel jezelf bijvoorbeeld eens de volgende vragen.
-Wat voor cadeautjes kreeg je vroeger als kind?
-Was je favoriete speelgoed ook het duurste?
-Kon je krijgen wat je vroeg?
-Hadden jouw vriendjes dingen die jij niet kreeg?
-Werkte je moeder? En zo ja, moest ze werken voor het geld?
-Kreeg je geld van je opa en oma voor je rapport? Of altijd als je ze zag?
-Schaamde je je voor je vriendjes of durfde ze gewoon mee naar huis te nemen?
-Kreeg je weleens een extraatje van je ouders? Moest je daarvoor wat doen of extra lief zijn?
-Hadden je vriendjes leukere kleren dan jij? En waren die kleren ook duurder? Hadden hun ouders een mooiere of duurdere auto? En gingen zij naar leukere landen op vakantie?

Geld en waarden

Wat is geld nou eigenlijk waard? Dat wil zeggen: wat is het jou waard? Afgezien van allerlei antwoorden van economen en financiële experts, kun je stellen: geld is waard wat jij het zelf waard vindt. Dat bepaalt hoe je ermee omgaat. Hoe je het uitgeeft.
Je relatie met geld hangt sterk af van je ‘roots’: hoe gaan mensen in jouw omgeving om met geld? Hoe ben je opgevoed met geld? In Chinese, Hindoestaanse en Turkse families is het helemaal niet vreemd om elkaar op verjaardagen en bruiloften bankbiljetten te geven – en dan niet in een envelopje! In andere kringen kun je absoluut niet spreken over geld, tenzij je opeens een pijnlijke stilte wilt laten vallen. In de uitverkoop kleding kopen – sommige mensen denken dat je dan een mindere kwaliteit krijgt.