InfoCash

Artikel

Je relatie en geld

Auteur: vincentR | geschreven op 14-09-2010


Tijdens relaties kunnen partners ruzie krijgen over de financiën. De één vindt dat de ander teveel met geld smijt, terwijl de ander de één weer veel te gierig vindt. Dit is misschien een beetje overdreven maar ruzies over geld is één van de meest voorkomende redenen om te scheiden. In dit artikel leest u hoe u kunt voorkomen dat geldruzies uit de hand lopen.


Geldruzies oplossen

1. Ergernissen? Breng ze ter sprake op een relaxed moment. Als jullie samen iets leuks doen bijvoorbeeld, een lange fietstocht of een dagje naar het strand. Of neem een rustig moment en ga om de tafel zitten. Drink geen alcohol. Vraag elkaar hoe dat bij jullie thuis vroeger geregeld was. Dat heeft namelijk veel invloed op hoe je later als volwassene met geld omgaat. Je zult er nog versteld van staan. Vraag aan elkaar waar je de laatste tijd het meest over in zit als het om geld gaat. Waar maak je je nu echt op dit moment zorgen over? Als je dat eerlijk tegenover elkaar uitspreekt, klaart dat de lucht.

2. Hoe vind je dat je partner met geld omgaat? Vertel hem of haar eerst de positieve kanten, en benadruk die. Probeer niet in het vaste patroon van de ruzies terecht te komen (geen verwijtende toon).

3. Wat zijn jullie eigen doelen op de korte, middelange en lange termijn? bij doelen moet je denken aan vakanties (bestemmingen), verhuizing, veranderen van baan, geld opzij zetten voor je pensioen, je trouwdag, een gezin stichten, een studie of cursus volgen. Eerst kijken naar je eigen doelen en dan elkaars lijstjes vergelijken. Wat kosten de doelen en op welke termijn zijn ze te bereiken? Kunnen jullie doelen wel samengaan en zo nee, is er dan een compromis mogelijk? Zijn er doelen onbereikbaar en kun je daarvan afzien?

4. Maak een stappenplan waarin jullie de doelen samen gaan realiseren. Overleg ook over een redelijke verdeling: komen jullie doelenlijstjes allebei voldoende aan bod op de gezamelijke lijst?

5. Besteden en sparen? Spreek een eigen zakgeld deel af dat ieder vrij kan besteden en een deel voor sparen.