InfoCash

Artikel

Vrouwen en geld

Auteur: vincentR | geschreven op 14-09-2010

Vrouwen lopen meer financiële risico's dan mannen, hier zijn een aantal suggesties om die risico's op te vangen.


De risico's

Essentieel is het biologische verschil, namelijk dat vrouwen kinderen krijgen. Dat maakt vrouwen kwetsbaar. Je moet dit als vrouw laten meespelen in de financiële planning van je leven. Het grootste risico ben je echter zelf. Niet voor jezelf opkomen vind ik de grootste fout. Het gevaar is dat vrouwen zich daarvan vaak niet bewust zijn. Er is niet zo heel veel veranderd met tweeverdieners. De meeste vrouwen werken minder dagen. Er is niet zoveel verschil met dertig jaar geleden als je kijkt naar wat vrouwen gezamenlijk verdienen. Meestal regelt de man het financiële gedeelte. En als hij doodgaat of ziek wordt, blijkt er van alles niet geregeld te zijn. Mannen hebben de neiging de zaken naar zich toe te trekken. Als de vrouwen dan alles aan de man overlaten, gaat het niet goed. Als het tot een scheiding komt, zijn mannen niet te vertrouwen. Vrouwen blijven vaak uitgekleed achter.

Suggesties

Hier volgen een aantal suggesties om als vrouw goed voor jezelf te blijven zorgen ook al kies je er als moeder voor om minder te gaan werken of helemaal te stoppen.
-Investeer in jezelf: volg een opleiding zodat je op een hoger inkomensniveau weer aan het werk kunt als je kinderen groot genoeg zijn.
-Zorg dat jij en je kinderen goed verzorgd achterblijven als je partner overlijdt. Sluit een overlijdensrisicoverzekering af, bijvoorbeeld.
-Regel je oude dag goed. Heeft je partner een goed pensioen? Is jullie gezamelijke spaargeld ook voor jou toegankelijk?
-Als je spaart, zorg dan voor een eigen spaarrekening of een beleggingsfonds op jouw naam. Goed zorgen voor jezelf, betekent niet dat je minder loyaal bent naar je partner. Integendeel: door zelf je zaakjes goed voor elkaar te hebben, zorg je ervoor dat je partner zich tenminste geen zorgen over jou hoeft te maken. Je ontlast hem.
-Als er geld in jouw familie zit, zorg dan dat het erin blijft. Trouw op huwelijkse voorwaarden of maak een samenlevingscontract op bij de notaris. Bij een scheiding zul je jezelf er eeuwig dankbaar voor zijn.