InfoCash

Artikel

Zakgeld en kleedgeld

Auteur: vincentR | geschreven op 14-09-2010

Het is verstandig om kinderen altijd vanaf een jaar of vijf zakgeld te geven. Kleedgeld is ook noodzakelijk zodra bij de kinderen de kledingwens wordt opgeschroefd. De hoeveelheid van deze bedragen is vaak lastig te bepalen.


Zakgeld

Geef kinderen vanaf een jaar of vijf altijd zakgeld (ook al heb je het zelf krap). Dat is dé manier om vroeg zelf te leren met je eigen geld om te gaan. Zakgeld geeft kinderen een gevoel van onafhankelijkheid en maakt ze spaarzamer. Het zakgeld moet genoeg zijn om wat snoep van te kopen en wat te sparen. Waar moeten ze voor sparen? Help ze een wens te bedenken die ze kunnen vervullen - iets wat niet te lang duurt. Als je vijf bent, is het moeilijk om een jaar te sparen, maar een maand of twee kan een kind van vijf wel overzien.
Kinderen krijgen zakgeld meestal wekelijks. Geef het ze regelmatig, op een vaste dag, en maak er een klein ritueel van. Geef het zakgeld áltijd - zo leer je ze betrouwbaar te zijn met geld.
Bemoei je zo weinig mogelijk met wat ze doen met hun zakgeld. Het is hun eigen geld. Het doel van zakgeld is immers dat kinderen vroegtijdig leren om zelfstandig met geld om te gaan. En leren doe je het beste van je fouten. Laat ze even lekker brassen. Ze leren van hun eigen ervaring en experimenten. Ga alleen niet bijpassen als ze tekort komen: ze hebben hun zakgeld gehad - en daarmee basta!
Let wel op biets- en leengedrag: hoe gaan ze om met hun vriendjes? Lenen ze geld of lenen ze het uit? Bietsen ze bij tantes, ooms of grootouders. Maak bespreekbaar dat lenen afhankelijk maakt en de vriendschap beïnvloedt.

Kleedgeld

Als de tienerleeftijd in zicht komt, worden de kledingwensen meestal opgeschroefd. Hét moment om over te gaan op een maandelijks kleedgeld. Je legt dan de verantwoordelijkheid (merkkleding of niet) bij je kind zelf. Je kind leert zelf de afweging te maken: een paar dure kledingsstukken of meer keuze door bijvoorbeeld in tweedehandszaken te struinen of te ruilen met vrienden en vriendinnen. Je zult nog staan te kijken hoe vindingrijk ze zijn!
Hoeveel kleedgeld je maandelijks aan je kinderen geeft, hangt af van wat ze ervan moeten betalen. Er zit een flinke marge in kleedgeld: kinderen van rond de 18 krijgen tussen de 60 en 100 euro per maand. De laatsten moeten er natuurlijk wel veel meer van doen. Overleg met andere ouders om het bedrag te bepalen.