InfoCash

Artikel

Koopverslaving

Auteur: vincentR | geschreven op 15-09-2010

Koopverslaving is een kwaal die meer bij vrouwen voorkomt dan bij mannen: 90% van de koopverslaafden is vrouw. Winkelen is voor veel vrouwen 'helemaal het einde'. Als je voor je goede humeur afhankelijk bent van wat je op een dag kunt kopen, ben je een echte 'shopaholic'. Net als andere verslavingen is ook koopverslaving kostbaar. En net als bij andere verslavingen kun je hierdoor aan de grond raken.


Koopverslaving

Koopverslaving is echt een onbeheersbare drang om met geld te smijten. Als je een impulsaankoop doet, voel je je net zo lekker als een drugsverslaafde die een shotje zet. Mensen compenseren met dit gedrag gevoelens van eenzaamheid, teleurstelling of minderwaardigheid. Veel artikelen die de koopverslaafde heeft aangeschaft, komen niet eens aan hun doel toe. Kleding blijft hangen, schoenen worden nooit gedragen. Blikjes staan in de kelder te roesten, terwijl de inhoud al ver over de houdbaarheidsdatum is. Koopverslaving komt steeds meer voor. Reden voor onderzoekers aan de Amerikaanse Stanford Universiteit om op zoek te gaan naar een pil tegen koopverslaving. Een pil? Het is een antidepressivum dat net als prozac werkt: het tekort aan serotine wordt door de anti-koopverslavingspil opgeheven. Je voelt je dan 'lekker' zonder dat je iets hebt gekocht.
En werkt het pilletje ook? Daarvoor hebben de onderzoekers nog niet genoeg materiaal.
Koopverslaving kun je ook bestrijden door aan je gedrag te werken. Gedrag is iets aangeleerds - je kunt iets ook weer afleren. Een variant op koopverslaving is de hang naar status. Vrouwen willen minder status dan mannen. Het risico zit bij de man. Je kunt ook verslaafd zijn aan status. Dan moet je een bepaald soort huis hebben in een bepaalde buurt. of alleen maar nieuwe auto's willen kopen. Je moet niet ingaan op al die verleidingen. Dat scheelt hartstikke veel geld, want je kunt ook een huis huren of gaan wonen in een gewone buurt. Of een tweedehands auto kopen.