InfoCash

Artikel

Zorgtoeslag.

Auteur: antrax | geschreven op 03-10-2010

Zorgtoeslag is een toeslag om je zorgpremie lager te houden. Doordat voor sommige mensen een zorgpremie te hoog is, kan het met de zorgtoeslag een gedeelte van de zorgpremie betaald worden. Maar of je er recht op heb en hoe je het aan kan vragen, vind je hieronder.


Zorgtoeslag wat houd het voor mij in?

Zorgtoeslag kan je wat extra`s geven in de maand voor je zorgpremie. Zo houd je extra geld over voor andere dingen. De zorgtoeslag is niet voor iedereen van toepassing, je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Maar voldoe je hieraan, dan kun je zorgtoeslag aanvragen. De aanvraag duurt ongeveer 6 tot 8 weken en rond de 20e wordt het op je bankrekening gestort. Maar dit kan met 1 a 2 werkdagen uitlopen.

Mocht je om een bepaalde reden geen zorgtoeslag ontvangen na aanvraag, dan kun je altijd de belastingdienst vragen voor deze reden.

Hoe voldoe ik aan de voorwaarden.

zorgtoeslag is er voor de mensen die onder een bepaalde inkomen zitten en een bepaalde leeftijd hebben bereikt. Dit betekend dat ook sommige mensen niet in aanmerking komen voor de zorgtoeslag.

Voorwaarden:
- Je moet minimaal 18 jaar zijn.
- Je hebt een zorgverzekering ( zorgpremie)
- Je bent Nederlands of in bezit van een verblijfsvergunning met vast woonadres
- Je inkomen als alleenstaande mag maximaal € 26.071,- euro zijn.
- Je inkomen als gezin mag maximaal € 41.880,- euro zijn.

Ben je een ouder en ben je zelf onder de 18 jaar dan heb je geen recht op zorgtoeslag, maar hier tegen over staat wel dat je ook geen zorgpremie betaald.

Hoe te werk.

Zowel online als via een brief kun je zorgtoeslag aanvragen. Online kun je gewoon op de website van de belastingdienst een programma downloaden die je helpt met de aanvraag van zorgtoeslag. Doe je het liever via een formulier? Dat kan ook door een brief te schrijven of te bellen kan je heel makkelijk een formulier toegestuurd krijgen. Hierop kun je je gegevens invullen en terug sturen naar de belastingdienst.

De belastingdienst bekijkt na ontvangst, hoeveel recht je hebt op zorgtoeslag. Wanneer dit berekend is, krijg je na 6 tot 8 weken een voorschot van hun. Aan het einde van het jaar wordt bekeken of je wel juist heb gekregen wat je toebehoord of dat je nog wat moet ontvangen of terug betalen. Ook dit is per persoon verschillend.

Toeslagspartner.

Woon je samen dan heb je vaak een toeslagspartner. Dit betekend dat jullie gezamenlijke inkomen wordt berekend. Aan de hand hiervan wordt bekend hoeveel zorgtoeslag jullie krijgen en 1 van jullie krijgt dan maandelijks dat op de bankrekening gestort.

Geen recht op zorgtoeslag.

Sommige hebben geen recht op zorgtoeslag. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Mogelijk door een te hoog inkomen, niet verzekerd of je bent geen Nederlandse met een verblijfsvergunning. Mocht je er toch niet uitkomen waarom je geen zorgtoeslag krijgt, neem dan contact op met de belastingdienst. Misschien is er dan een fout gemaakt. En kunnen ze je ook verder helpen.