InfoCash

Artikel

Piramideverkoop en dergelijke

Auteur: Daatsel | geschreven op 12-10-2010

Ooit gehoord van piramideverkoop? In dit artikel leest u alles erover.


Piramideverkoop en dergelijke

Helaas halen veel bedrijven hun inkomen geheel uit ’inschrijvingsproces’. Hun investeerders/klanten laten zich bij deze bedrijven inschrijven om hun producten of diensten te mogen verkopen of om hun franchises te kopen. Nadat het geld van de hand is gewisseld, is er van de relatie ineens niets meer over. Er zijn geen waarneembare producten of diensten aangeboden en alles wat de investeerder over heeft van de transactie is een waardeloze overeenkomst.

Sommige bedrijven die aan directe verkoop doen, hebben de reputatie dat ze in deze categorie vallen. Deze bedrijven houden het verkoopverhaal dat je vanuit je luie stoel per maand tienduizenden euro’s kunt verdienen, terwijl je door midden van piramideverkoop iemand anders het werk laat doen (door je verkooprecht aan anderen door te verkopen). Het enige wat je hoeft te doen, is een paar vrienden en familieleden opgeven om de artikelen van het bedrijf te verkopen: voor je het weet, stroomt het geld binnen.

Mensen die overwegen in dit soort bedrijven te investeren, moeten in gedachte houden dat het eigenlijk gewoon om een soort baan gaat. Er is geen bedrijf dat je geld zal aanbieden om thuis soapseries te bekijken. Net als in iedere andere onderneming is er tijd, meestal drie tot vijf jaar, en veel hard werk voor nodig om een zaak op te bouwen waarvan je kunt rondkomen. Wanneer de directe verkoop werkelijk zo eenvoudig was, zou iedereen het wel doen.

Wanneer je jezelf wilt inkopen in een bedrijf dat aan directe verkoop doet en een goede reputatie lijkt te hebben, denk dan twee keer na voordat je familieleden, vrienden en collega’s intekent. Wacht in ieder geval tot je zeker weet dat het concept levensvatbaar is. Het gevaar van zakendoen met mensen om wie je geeft en die om jou geven, is dat naast je reputatie en integriteit ook je vriendschap en familierelaties op het spel staan.