InfoCash

Artikel

Belasting

Auteur: jordi123 | geschreven op 12-10-2010

Het duurt nog even voordat de belastingformulieren weer op de deurmat vallen. Toch is het verstandig om hier al bij stil te staan. Wie nu een aantal maatregelen neemt, is volgend jaar wellicht voordeliger uit. Dat geldt natuurlijk ook voor besparingen. Elk eurocentje is er één en samen maken die centjes best weer een leuk bedrag.


BTW

Bijna elke keer als je iets koopt, betaal je BTW: belasting toegevoegde waarde. Je betaalt de BTW aan het bedrijf waar je iets koopt. Vaak heb je daar geen ergen in, want de BTW zit bij de prijs inbegrepen. Elk bedrijf krijgt regelmatig blauwe enveloppen van de belastingsdienst. In een van die enveloppen zit een belastingaanslag voor de BTW. Het bedrijf moet namelijk de ontvangen BTW afdragen aan de overheid.

Vennootschapsbelasting

Bedrijven krijgen regelmatig blauwe enveloppen van de overheid. In een van die blauwe enveloppen zit een belastingaanslag voor de vennootschapsbelasting. Bedrijven moeten namelijk vennootschapsbelasting betalen over de nettowinst. Vennootschapsbelasting hoort bij de inkomsten van de overheid

Inkomstenbelasting

De overheid vraagt inkomstenbelasting over iemands inkomsten. Bij de inkomsten horen loon, rente, huur, pacht, winst en inkomsten in natura. De inkomstenbelasting hoort bij de inkomsten van de overheid. Als je een baan hebt of op een andere manier een inkomen krijgt, moet je inkomstenbelasting betalen en ook sociale premies. Hiervan worden sociale uitkeringen betaald.

Niet-belastingmiddelen

De overheid vraagt soms geld van de mensen die gebruikmaken van collectieve voorzieningen. De overheid krijgt ook geld uit boetes en uit de verkoop van aardgas. Deze ontvangsten zijn geen belastingen of sociale premies. De overheid verstuurt hiervoor ook geen blauwe enveloppen. Je noemt deze ontvangsten de niet-belastingmiddelen. De niet-belastingmiddelen horen bij de inkomsten van de overheid.