InfoCash

Artikel

De beurs op gaan`

Auteur: Daatsel | geschreven op 20-10-2010

Informatie over hoe u met uw bedrijf de beurs op kunt gaan.


De beurs op gaan

Voor de kleine ondernemer is de aantrekkingskracht van meer liquiditeit en een rentevrij kapitaal groot, vooral nadat hij jaren persoonlijk borg heeft moeten staan voor zijn schulden, terwijl hij zelf moest rondkomen van een klein inkomen en net zijn hoofd boven water wist te houden. Veel ondernemers fantaseren wel eens over de toetreding van hun bedrijf tot de beurs, er zijn echter maar weinig bedrijven die dit ook daadwerkelijk lukt. Hiervoor zijn verschillende redenen, waarvan de belangrijkste is dat de aandelenmarkten zeer selectief zijn; een beursgang werkt alleen voor bedrijven die een uitstekende staat van dienst hebben en die bepaalde hindernissen weten te nemen.

Voor een beursgang heb je een emissiehuis nodig, dat veelal de emissieopbrengst garandeert en zich als sponsor verplicht om op de NMAX drie jaar lang een markt in de desbetreffende aandelen te onderhouden en het management te begeleiden. De onderneming moet minimaal drie jaar bestaan, maar hoeft nog geen winst te hebben behaald. Een kortere periode is toegestaan, maar dan worden wel zwaardere eisen gesteld. Het eigen vermogen moet, na uitgifte van eventuele nieuwe aandelen worden aangeboden met minimale marktwaarde van een miljoen euro bedragen. Er moet een pakket aandelen worden aangeboden met een minimale marktwaarde van een miljoen euro. Na de notering moet ook aan bepaalde eisen worden voldaan. Afhankelijk van de situatie kunnen voor de oorspronkelijk aandeelhouders beperkingen gelden voor de verkoop van aandelen uit eigen bezit. Verder moet koersgevoelige informatie direct bekend worden gemaakt en geldt er een publicatieplicht voor kwartaalberichten en halfjaar- en jaarcijfers.

Een beursgang werkt dus alleen voor enkele goed gestructureerde bedrijven, dus verspil je tijd niet met dagdromen. Voor de meeste ondernemers die zelf een bedrijf oprichten, is een beursgang te hoog gegrepen.