InfoCash

Artikel

De boodschappenexcursie (deel 2)

Auteur: solvente | geschreven op 22-10-2010

U bent op zoek naar een manier om kinderen de waarde van geld te leren, in de praktijk en u wilt er wellicht ook zelf nog wat van opsteken? Doe dan de `boodschappenexcursie’. Dit is deel 2 in deze serie. Deel 1 leest u hier http://financieel.infocash.nl/geld/749-de-boodschappenexcursie-deel-1.html.


Wat is de `boodschappenexcursie’

Zoals in het vorige artikel al aangegeven betekent de boodschappenexcursie dat u op excursie gaat naar de supermarkt en u neemt uw kinderen mee. Voor de echte leermomenten werkt deze excursie het beste als de kinderen kunnen lezen en rekenen. Voor de kinderen die dit nog niet machtig zijn, is bijvoorbeeld helpen wegen of de weg zoeken ook al leuk.

Wat gaan we doen tijdens de excursie

Een excursie heeft altijd iets educatiefs in zich. Daar gaan we de kinderen niet mee belasten, die willen gewoon iets leuks gaan doen. Hieronder staat een aantal zaken, dat u hen kunt laten doen, leuk en leerzaam.

Wat kost iets nu echt?

In de supermarkt staat de ene mooie verpakking naast de andere in het schap. En de een ziet er nog mooier uit dan de ander of is bekender van de reclame. Nou weten de fabrikanten van deze producten ook wel dat we in deze tijden goed op ons geld (moeten) letten. En dat doen we op de volgende manier.

De prijs per liter of kilo

We gaan met de kinderen uitrekenen dat we beter op de prijs per kilo of liter kunnen letten, dan op de prijs dat een artikel volgens het kaartje kost.
Zoek in een vak dat de kinderen aanspreekt (koek, snoep of frisdrank) twee artikelen die bijna het zelfde kosten. Een artikel van een bekend merk en een artikel van een huismerk. Zoek van beide producten ook de prijskaartjes op.

Prijzen vergelijken

Laat de kinderen nu op de prijskaartjes de prijs per kilo opzoeken. Het is even zoeken want de supermarkten zetten deze echt niet in grote letters op de kaartjes. In heel kleine letters, vaak links onderin staan de prijzen per kilo vermeld.

Stel nu dat je een pak koek van het huismerk hebt van 500 gram dat 0,99 euro kost. Het pak koek van een bekend merk kost maar 0,70 cent. Hier zit echter maar 250 gram koek in. De prijzen per kilo zijn dan voor het pak huismerk koek 1,98 euro en voor het bekende merk 2,80 euro. Tel uit het verschil!

Lijstje mee en allemaal zoeken

Een laatste activiteit die u met alle kinderen kunt doen, rekening houden met alle tips uit de boodschappenexcursie 1 en 2, is: volg je lijstje.

Maak thuis, afhankelijk van het aantal kinderen, 1 tot 3 verschillende lijstjes. Geef bij binnenkomst ieder kind een lijstje en laat ze deze boodschappen opzoeken. Ze mogen alleen de producten meenemen die op hun lijstje staan, ook al zien ze nog zulke lekkere andere zaken.

Als iedereen klaar is vergelijk je de inhoud van de mandjes en kijk je wie de tips het beste heeft toegepast.

Laatste tip

Een laatste tip voor u zelf: wilt u echt besparen op de boodschappen: neem geen kinderen mee, dan winkelt u 27,5% goedkoper. :-)