InfoCash

Artikel

Handmatig boekhouden

Auteur: Daatsel | geschreven op 27-10-2010

Informatie over handmatig boekhouden, de voordelen en nadelen ervan


Handmatig boekhouden

Handmatig boekhouden is de snelste en eenvoudigste interne boekhoudmethode. Het enige wat je hiervoor hoeft aan te schaffen bij de kantoorboekhandel is een kasboek/grootboek en een pen (daarvoor kun je onder de vijftig euro al slagen). Daar heb je geen dure computer en software voor nodig. Jij of iemand anders moet er wel tijd aan besteden, waarbij de hoeveelheid tijd natuurlijk afhankelijk is van de grootte en ingewikkeldheid van je bedrijf. In de loop van het fiscale jaar schrijf je boekingen in je kasboek (alle inkomsten en uitgaven); uiteindelijk tel je alle boekingen bij elkaar op in het grootboek.
Als je een relatief eenvoudige eenmanszaak of V.O.F hebt, kun je misschien ook zelf je belastingaangifte doen. Je bepaalt dus zelf in welke mate je de administratie en belastingaangiften uitbesteedt. Het zal je alleen meer tijd kosten wanneer je alles zelf doet.
Naast de algemene aspecten van het kasboek/grootboek bevatten de meeste boekhoudpakketten ook formulieren voor bijvoorbeeld het voeren van een salarisadministratie, een overzicht van de vorderingen, een overzicht van te betalen rekeningen en formulieren die betrekking hebben op de voorraad.
De lage kosten zijn niet het enige voordeel van handmatig boekhouden. Een tweede voordelen is dat je er de basiskennis voor het dubbelboekhouden mee opdoet, waaraan je veel hebt wanneer je bedrijf groeit.
Het nadeel van handmatig boekhouden is dat het enorm veel tijd in beslag kan nemen, vooral als je bedrijf bruist van de activiteiten; tijd is geld in de zakenwereld. Ook verschaft de informatie die je met de hand verzamelt niet altijd inzicht in de achtergronden van de financiële gegevens, die je nodig hebt om zakelijke beslissingen te nemen. Ook maak je bij handmatig boekhouden eerder fouten dan bij boekhoudprogramma’s op de computer.