InfoCash

Artikel

Omgaan met bankiers, advocaten en adviseurs

Auteur: Daatsel | geschreven op 27-10-2010

Informatie over het omgaan met bankiers, advocaten, bankmedewerkers en adviseurs.


Bankmedewerkers

Als je een gemiddelde kleine ondernemer vraagt wat hij van banken denkt, krijg je gewoonlijk een reactie die ligt tussen een veelbetekenend rollen met de ogen en een enorme woede-uitbarsting. Van bankmedewerkers hebben zakenlieden meestal geen hoge druk.
Als bankmedewerkers nee zeggen, doen ze meestal alleen wat hun is aangeleerd: ze beschermen het van hun spaarders. Wij kunnen bijvoorbeeld een bankmedewerker die tijdens gesprekken met mensen die geld willen lenen altijd zegt: Ik behandel het geld van deze bank alsof het van mijn ouders is. wat hij hiermee bedoelt is: Als er ook maar een beetje risico aan verbonden is, zoeken jullie je geld maar ergens anders. En tenslotte zij veel spaarders zelf ouder of grootouder.

Advocaten

Tot voor kort gold voor veel mensen dat ze van het bestaan van advocaten afwisten en er misschien wel eens een hadden ontmoet, maar dat ze verder niet veel met hen te maken hadden. Advocaten waren er voor mensen met problemen en dus niet hen.
Tegenwoordig nemen veel mensen echter een advocaat in arm. Bij grote ondernemingen maken advocaten nu deel uit van de overheadkosten (vaste kosten, net als huur).

Adviseurs

Het inhuren van een adviseur lijkt soms op poker, wat inhoudt dat het lot voor een groot deel bepaalt of je wel of niet de juiste adviseur hebt gekozen. Dat wil niet zeggen dat het succes of het falen van je bedrijf helemaal afhankelijk is van het lot, want hoe meer aandacht je besteedt aan het inhuurproces, hoe groter je kansen op succes zullen zijn,
Adviseurs kunnen je een verscheidenheid aan diensten verlenen. Sommige adviseurs geven hun klanten alleen advies; anderen verdiepen zich helemaal in het bedrijf van hun klant en gaan veel verder dan alleen adviezen geven. Sommige adviseurs vragen een uurtarief, anderen vragen een vast maandtarief Het is allemaal afhankelijk van wat je wilt en wat je je kunt veroorloven.