InfoCash

Artikel

Wat is jouw grootste bezit?

Auteur: wim1972 | geschreven op 14-11-2010

Voor veel mensen is het pensioen hun grootste bezit! We praten meestal over vele maandsalarissen. Maar hoe groot is dat bezit? Door verder te lezen ontdek je hoe je onnodige en kostbare financiële valkuilen zijn kunt vermijden


Wist jij deze zaken al?

Geen 70% Dat blijkt uit onderzoek dat TNS Nipo heeft uitgevoerd in opdracht van verzekeraar Aegon. Veel mensen denken dat ze 70% van het laatstverdiende salaris krijgen. Maar zo goudgerand zijn de meeste pensioenen al lang niet meer.

67 jaar De pensioenleeftijd wordt verhoogd naar 67 jaar. Toch wil bijna iedereen eerder stoppen met werken, blijkt uit het onderzoek

Wat is pensioen? Vaak is het jouw grootste bezit

Het onderwerp komt vaak terug in de media maar wat is het? Pensioen is uitgesteld salaris dat volgens wettelijke bepalingen apart wordt gezet om jou een inkomen te verschaffen vanaf een bepaalde leeftijd. Pensioen is niet wettelijk verplicht voor de werkgever. De verplichting hangt af van de branche waarin je werkt(e).

Bij het apart zetten van geld is de premie aftrekbaar voor inkomstenbelasting. Over de pensioenontvangsten wordt inkomstenbelasting worden betaald.

Hoe controleer je jouw rechten?

Als jij werknemer bent, krijg jij als het goed is jaarlijks een opgave van de pensioenuitvoerder. Dit heet een uniform pensioenoverzicht. Het doel is om jou inzicht te geven over de hoogte van jouw inkomen vanaf 65 jaar (of iets eerder/ later).

Krijg jij dit overzicht niet, onderneem dan echt actie. Stel vragen (per telefoon of e-mail) bij jouw werkgever of pensioeninstelling. Herhaal deze vraag als je na een week nog niets hebt ontvangen. Waarom? Zodat jij later het geld ontvangt waarvoor jij hebt gewerkt en recht op hebt.

Hoe vergeet je dat niet?

Schrijf in jouw agenda (van papier/ in je telefoon of outlook) rond maart: controleren of ik deze jaarlijkse opgave(n) heb ontvangen.

Wat is nog meer van belang voor jouw rechten?

Het belangrijk om deze of andere overzichten ook langer dan 5 jaar te bewaren in een map. Zonder het adres van de uitkerende instantie is dat iets lastiger om hen terug te vinden, vooral als zij van naam zijn veranderd of verhuisd. Vertel aan je eventuele partner waar deze papieren liggen.

Heb jij aanvulling op je pensioen als bijvoorbeeld lijfrenten? Behalve van pensioeninstellingen moet je ook van deze instelling(en) jaarlijks een overzicht ontvangen in maart.

Zorg er bij verhuizingen voor dat deze instellingen steeds jouw adres krijgen. Dat gebeurt niet altijd vanzelf. Vooral als je naar het buitenland verhuist. Het komt nog steeds voor dat er pensioenen niet worden uitgekeerd omdat het adres niet is te achterhalen. Geld wat meestal hard nodig is.