InfoCash

Artikel

Hamlet anno nu

Auteur: JoostB | geschreven op 14-03-2011

Op vrijdag 3 december 2010, om 20.00uur in Stadsschouwburg Utrecht begon het toneelstuk Hamlet. Het stuk duurde zeker 2,5 uur, inclusief de korte onderbreking in het stuk. Het toneelstuk wordt dit maal uitgevoerd door Toneelgroep Oostpool, met Sanne den Hartogh als vertolker van de hoofdpersoon, Hamlet. Regisseur is Marcus Azzini. Oorspronkelijk is het stuk, zoals bij iedereen bekend, geschreven door William Shakespeare, tussen 1600 en 1602. De nieuwste Nederlandse uitvoering is dus een van de vele bewerkingen van het origineel, dit maal opnieuw in een nieuw jasje gestoken.


In het verhaal verschijnt de geest van Hamlet’s vader voor Hamlet, die hem vertelt dat hij vermoord is door zijn broer, Claudius geheten. De hoofdreden van Claudius voor de moord op Hamlet’s vader is  dat hij de macht in Denemarken kan overnemen. Hamlet weet niet wat hij ermee aan moet, en of zijn vader wel de waarheid spreekt, maar naarmate het stuk vordert raakt hij ervan overtuigd dat zijn vader echt de dood heeft gevonden door toedoen van Claudius, en aan het eind van het stuk duelleert hij met een van de helpers van Claudius, Laertes, waarbij beiden het loodje leggen.

Belangrijkste personages zijn:

-          Hamlet. Deze hoofdpersoon is de troonopvolger van de koning van Denemarken. Hij is smoorverliefd op Ophelia, wat hij echter probeert te verbergen, aangezien niemand erachter mag komen dat hij niet werkelijk krankzinnig is, wat hij expres doet, aangezien hij de moord op Claudius – die hij van plan is te doen – aannemelijk te maken, want gekken worden toch als gek gezien, dus ze kunnen er niets aan doen.

-          Ophelia. Deze mooie, jonge vrouw is ook verliefd op Hamlet, maar wordt helemaal gek van verdriet als Hamlet haar – tegen zijn wil in – afwijst, en zegt dat ze maar non moet worden. Ze verdrinkt in een rivier, maar velen denken dat ze zelfmoord heeft gepleegd van verdriet.

-          Gertrude. Enkele weken na haar man’s dood trouwt deze moeder van Hamlet met Claudius. In het begin heeft ze hier weinig spijt van, maar het blijkt dat het toch wel diepgeworteld zit, wanneer Hamlet haar confronteert met dit voorval. Ook Gertrude sterft, wanneer ze de vergiftigde wijn drinkt bij het duel.

-          Claudius. Claudius wil graag de macht hebben, en heeft daar zelfs een moord op z’n bloedeigen broer voor over. Hij denkt weinig over zijn daden na, maar wat verder in het stuk toont hij min of meer berouw.

Het oorspronkelijke Hamlet speelt zich af in het verleden, in Denemarken. De versie anno 2010 speelt zich ook in het verleden af, wat te zien is aan het decor en de kleding. Echter, meerdere malen in het stuk wordt er opeens keiharde muziek afgedraaid, om toch een wat modernere sfeer te creëren. Ook is het toneelstuk chronologisch opgebouwd.

Het stuk wordt soms redelijk overdreven gepresenteerd, soms steken ze namelijk de draak met zichzelf, bijvoorbeeld als ze zeggen dat het publiek toch wel weet wie er doodgaan.

Een scene die mij wel aansprak was die toen Gertrude door Hamlet geconfronteerd werd met haar situatie, en met de fouten die zij gemaakt heeft. Goed gespeeld door de moeder, die toch wel een aantal emoties in het stuk neer moet zetten. Een ander aansprekend moment voor mij was het einde, als er op een toch aansprekende wijze wordt verteld hoe het einde verliep, en de acteurs een voor een dood gaan liggen op de grond.