InfoCash

Artikel

Diamonds on stamps

Auteur: hardness | geschreven op 11-03-2010

of liever "diamant op postzegel"? Een filatelistisch thema nader bekeken!


Starten van deze verzameling

De meeste filatelisten (postzegelverzamelaars) beginnen in hun jeugd met het verzamelen. Eerst houden we gewoon zegeltjes bij, eigenlijk alles wat tegen komen. Maar later zien we het bos door de bomen niet meer en moeten we gaan kiezen. Een landenverzameling is het meest voorkomend, maar niet iedereen heeft daar voldoening mee. Zo was ik ook. Ik had een uitdaging nodig. Gelukkig heb ik niet lang moeten zoeken daar ik in het Diamantmuseum van Antwerpen werkte en het thema me nou aan het hart lag.

Op zoek naar geschikt materiaal

Nu had ik mijn thema, maar ik moest aan die zegels komen natuurlijk. Eerst wat catalogi geraadpleegd, internet was toen - 1995 - nog niet zo ingeburgerd. Na wat zoekwerk kwam ik tot de ontdekking dat het toch niet zo eenvoudig zou zijn om een volwaardige verzameling op te bouwen. Gelukkig kon ik toch gebruik maken van het internet en kon ik via Ebay toch aan postzegels geraken. Wereldwijd waren er toen ongeveer 250 postzegels uitgegeven met als onderwerp "diamant". In de filatelie komen niet enkel de postzegels ter sprake, maar ook "afstempelingen" en "postwaardestukken".

Het opzetten van de verzameling

Éénmaal genoeg materiaal kunnen we de verzameling op papier zetten. Ik, met mijn verzameling "diamant" heb toch nog wat speurwerk moeten doen om dit "verhaal" chronologisch uit te werken. De titel van mijn verzameling is "Diamant, van krater tot beurs". Die titel verbergt een gans verhaal en dit moet ook aan bod komen in je verzameling. Zo begin ik met te vertellen wat diamant is. Waar en hoe wordt die ontgonnen. Die ruwe diamant komt dan in de handel terecht, in de diamantbeurs dus. Gans dit verhaal wordt geïllustreerd met die postzegels, afstempelingen en postwaardestukken. Is dit dan klaar kan je als filatelist mee doen aan wedstrijdtentoonstellingen. Je kan mijn verzameling bekijken op www.diamondsonstamps.be. Dit is géén commerciële site, maar enkel bedoeld voor iedereen die zich interesseert aan dit thema! Geniet ervan.