InfoCash

Artikel

mariniers achter de frontlinie

Auteur: jaah10 | geschreven op 07-10-2010

ik heb dit verslag gemaakt omdat ik iedereen wil laten weten wat voor een leuk boek het is
het bestaat uit 3 delen:
mariniers achter de frontlinie
mariniers bij de royal airforce
mariniers bij de US navy


het verslag

Auteur: G.P.P. Burggraaf
Titel: mariniers achter de frontlinie (3 boeken reeks 2e deel is mariniers bij de Royal Airforce, 3e deel is mariniers bij de US navy)
Jaar van uitgave: 1999
Uitgever: De rokende Vlaswiek Stolwijk

De hoofdpersonen:
De hoofdpersonen zijn Ron Kelderman en Fred Hofman twee boezemvrienden die elkaar hebben ontmoet in het leger.

Ron Kelderman is een oud vliegenier. Op zijn 18e ging hij het leger in. Hij volgde een mariniers opleiding en ging daarna naar de vliegschool. Twaalf jaar lang was hij piloot op een Fokker D21 waarvan de laatste jaren als luitenant. Nu heeft een boerderij in het poldergebied tussen Krimpen en Rotterdam. Hij heeft het leger vaarwel gezegd om van zijn rust te genieten. Ron is niet echt een leider, maar in loop van de 2 van 3 boeken ontpopt hij zich tot iemand die weet wanneer hij initiatief moet tonen.

Fred Hofman is een kapitein-vlieger. Fred komt uit een gewoon arbeidersgezin. Fred kan zonder aarzeling een moeilijke beslissing nemen. Hij is soms een beetje onvoorzichtig en roekeloos. En koelbloedigheid is voor hem niet vreemd.

Thema:
Ik denk dat het thema vriendschap en vertrouwen is. In dit boek moeten Fred en Ron elkaar weer leren vertrouwen en op elkaar kunnen rekenen. Fred en Ron doen er ook alles aan om de Duitsers dwars te kunnen zitten.

Tijd:
Het boek begint op 13 mei 1940 3:55 uur. In de 2e wereldoorlog dus. In het boek verstrijkt zo’n ongeveer 2,5 jaar, want ze zijn ongeveer halverwege de oorlog.

Ruimte:
Het verhaal speelt zich op verschillende plekken af. Het begint in Nederland in het poldergebied tussen Rotterdam en Krimpen, maar later gaan ze naar Duitsland en ook naar Frankrijk.


Samenvatting:

Na een strijd van vijf dagen met Duitsland moet Fred Hofman rekruten gaan zoeken. Fred denkt meteen aan Ron. Fred gaat naar Ron toe en ziet een neergestorte Junker liggen op het erf van Ron. Fred en Ron arresteren de piloot, ontdoen hem van zijn uniform en pakken zijn papieren en wapens. Fred en Ron gaan weer samenwerken. Fred legt aan generaal Winkelman een gewaagd plan voor. Fred en Ron willen met de neergestorte Junker achter de Duitse linies vliegen om de Duitsers te saboteren. De generaal gaat akkoord en laat de Junker repareren. De Duitsers zoeken zich rot naar het vermiste vliegtuig. Hierbij worden ze fanatiek geholpen door Nico van Zanten, een NSB'er die al snel argwaan krijgt tegen Ron en Fred. Toch weten de twee vrienden Duitsland te bereiken. Ze overvallen Himmler, de machtigste man na Hitler, en dwingen hem allerlei papieren te schrijven. De SS ,het keurkorps van de Duitsers, vinden Ron en Fred ook een mooi doelwit dus gaan ze infiltreren. In het bijbehorende uniform en met de juiste papieren van de SS zorgen ze voor veel opschudding bij de verwarde Duitsers.

Titel:
Het boek heet zo omdat 2 mariniers achter de frontlinie van de Duitsers gaan.

Eigen mening:
Ik vind het een spannend boek, omdat er erg veel in gebeurt.
Ik vind het ook een leuk boek, omdat ik van het onderwerp 2e wereldoorlog houd.
Het is zeker een aanrader