InfoCash

Artikel

Een eigen huis een plek onder de zon

Auteur: djenne | geschreven op 09-03-2011

Een mens wordt meestal geboren met de gedachte dat hij een eigen huis wil kopen. Gewoonweg omdat hij een stukje grond op deze aardbol wilt bezitten. Wat mensen soms wel vergeten is dat ze niet het maximum budget mogen lenen. Er moeten natuurlijk ook nog meubelen gekocht worden en een tuintje aangelegd worden.


Huizenjacht

Mensen lenen soms het maximum wanneer ze een huis kopen. Dit omdat ze zich niet echt bewust zijn van wat er daarna nog moet gekocht worden. Ze laten een huis optekenen door de architect en willen er dan nog extra snufjes bijnemen. Meestal lenen mensen zelfs ietwat boven hun budget. En voor de meubelen en de tuin wordt dan naar een lager budget gegrepen. Eigenlijk werd niet meegerekend, dat wanneer je leent boven het aangegeven maximum (wat al veel teveel is, de banken kennende). Je dan eigenlijk niet echt meer kan sparen, tenzij je goedkoper leeft.

En wat is nu belangrijker? Eten wat je wilt en een tuintje en meubelen zoals je zelf zou willen. Of een groter en vooral duurder huis, dat je dan goedkoop moet bemeubelen. Het belangrijkste is dat je een zeer groot startbudget hebt. Wat ik elk koppel zou aanraden wanneer ze een huis kopen, is dat ze toch tenminste 50% van de kostprijs van het huis al gespaard hebben. En geen luchtkasteel bouwen. Dus als een koppel een huisje wilt kopen van om en bij de 150.000€ is het wijs om toch wel 75.000€ gespaard te hebben. Dan moet er maar 75.000€ geleend worden, dan wel aan een hogere rentevoet. Maar met een kortere afbetalingsperiode. Dus veel goedkoper dan wanneer men 150.000€ leent aan een lagere rentevoet maar met een langere afbetalingsperiode. Het voordeel is dan nog eens dat je minder moet afbetalen per maand, dus meer kunt sparen. En dan geen stapsteentjes moet leggen in de tuin terwijl het koppeltje weer moet sparen.