InfoCash

Artikel

Wat is een kruid

Auteur: shadow1987 | geschreven op 11-04-2011

De officiële defenitie van een kruid is een lant met een niet-houtachtige stengel. Toch zijn hier wel enkele uitzonderingen of zoals bijvoorbeeld de lavendel. Dit komt omdat de term kruiden tegenwoordig veel breder wordt gebruikt. Vroeger was het een verzamelnaar voor planten die een geneeskrachtige werking hebben, voor aroma planten en voor planten die gerechten op smaak brengen.


De juiste standplaats

Voor een succesvolle kruidentuin moet je weten hoeveel zon er in de tuin komt, want de verkeerde planten op de verkeerde plaats planten is de hoofdoorzaak van mislukkingen in de kruidentuin. Kruiden moeten op een zonnige goed waterdoorlatende grond worden geplant. Natuurlijk zijn daar uitzonderingen op. de boefte aan voeding verschilt daarnaast nogal per kruid. Maar veel kruiden doen het prima op voedselarme grond. Voor elk grondsoort zijn wel passende kruiden te vinden. De kans op succes is het grootst als je de juiste planten bij de juiste omstandigheden in jouw tuin zoekt, in plaats van de tuin aan de planten aan te passen.

Als je tuin op het zuiden ligt en er geen hoge bomen of andere elementen omheen staan die schaduw op de tuin werpen, zal de beplanting veel zon vangen en komen alle zonminnende kruiden inaanmerken. Wordt het zonlicht belemmerd door een boom of haag, of heb je de tuin op het westen of oosten, dan komen vooral kruiden in aanmerking die in de zon tot halfschaduw goed gedijen. Als de tuin op het noorden ligt of als je een tuin hebt waar de omstandigheden zo zijn dat het grootste deel van de dag schaduw op de tuin valt, dan kun je er het beste kruiden neerzetten die van halfschaduw tot schaduw houden.

Kruiden doen het vaak uitstekend op een helling op het zuiden, daar krijgen ze voldoende zon en bij regenachtig weer kan het teveel aan water naar beneden lopen via paden of gootjes die gemaakt zijn.