InfoCash

Artikel

De aankoop van een huis, de oriëntatie.

Auteur: Webmaster | geschreven op 16-06-2011

Een grote stap in je leven is het kopen van een huis. Het is ook een grote verplichting die je dan aan gaat. Wat komt er allemaal kijken bij het kopen van een woning? Een handig overzicht en diverse tips om de hele periode soepeler te laten verlopen.


Wel of niet kopen..

Er zijn diverse redenen om wel of geen huis te kopen. Enkele voordelen van het kopen van een huis zijn de volgende. Het geld dat je maandelijks betaald is gedeeltelijk rente, maar ook een gedeelte aflossing (in de meeste gevallen). Verbeteringen aan je woning maken je woning meer waard, dus kun je bij verkoop van de woning wellicht meer terug krijgen. Bij een huurwoning is alles wat je aan de woning doet en betaald weggegooit geld. Zodra je vertrekt heb je nog steeds niks. Daarnaast is een hypotheek een grote financiële last. En je hebt geen opzegtermijn van 1 maand, maar zal moeten wachten tot je huis verkocht is. Wanneer je voor jezelf hebt afgewogen of je wilt kopen of niet ga je kijken naar de markt.

Kopersmarkt of verkopersmarkt?

Een kopersmarkt is het wanneer er meer huizen te koop staan dan dat er vraag naar koopwoningen is. Een verkopersmarkt is het tegenovergestelde, dus wanneer er meerdere mensen geïnterreseerd zijn om te kopen dan dat er huizen te koop worden aangeboden. Wanneer het een verkopersmarkt is, is de verkoper dus in het voordeel. Er kan meer geld gevraagd worden voor de woning, meer eisen gesteld worden aan de passeerdatum, achterblijvende goederen, enz. Wanneer het een kopersmarkt is (wat het nu is) is de koper in het voordeel. Je hebt veel  meer keuze en kunt dus lager bieden en meer eisen stellen. Daarnaast kun je de situatie tegenkomen dat de verkopende partij al een nieuwe woning heeft gekocht maar de oude woning niet verkocht krijgen. Zij zitten dus met keer woonlasten. Dit is een situatie die mensen over het algemeen niet erg lang volhouden aangezien het erg duur is. Hierdoor zullen ze de woning graag sneller willen verkopen. Hetgeen betekend dat er meer mogelijkheden zijn voor de toekomstige koper om te onderhandelen.