InfoCash

Artikel

De aankoop van een huis, de huizenjacht.

Auteur: Webmaster | geschreven op 18-07-2011

Een grote stap in je leven is het kopen van een huis. Het is ook een grote verplichting die je dan aan gaat. Waar moet je allemaal op letten wanneer je wonignen gaat bekijken?


Wat is je budget?

Zoek als eerste uit wat je per maand maximaal kwijt wilt zijn aan netto hypotheek (bruto hypotheek-belastingteruggave). Ga daarna een vrijblijvend hypotheekavdies gesprek aan om na te gaan wat je maximaal aan hypotheek kan krijgen en wat dan je maandlast is. Komt deze maandlast overeen met wat je maximaal per maand kwijt wilt zijn dan kun je voor dit hypotheekbedrag gaan zoeken (hypotheekbedrag is dan prijs k.k. + overdrachtsbelasting en overige lasten). Het is wel verstandig om niet aan je maximum te gaan zitten. Wanneer er namelijk iets wijzigd in je inkomen zit je niet gelijk met een probleem. Wanneer je maximale prijs kosten koper bekend is kun je verder gaan.

Wat voor soort woning zoek je?

Wil je een flat, eensgezinswoning, seniorenwoning of villa?  Dit is wel een belangrijk punt. Bijna iedereen wil het liefst een villa, maar is dit haalbaar? Hou hierbij vooral je budget in de gaten! Enkele punten die je vooraf moet bedenken zijn de volgende:

- Wil ik verbouwen aan de nieuwe woning?

- Wil ik een tuin, balkon of dakterras?

- Wil ik een bad, douche, sauna, dubbele wastafel, 2 toiletten, enz?

- Wil ik een open haard?

- Hoe veel kamers heb ik nodig en hoe groot moeten die zijn?

Wanneer je deze punten voor jezelf duidelijk hebt kun je gaan kijken in welke buurt je woning zou moeten staan.

In welke plaats en buurt wil je wonen?

Wil je in een grote stad of op het platte land wonen? Aan het water of in het bos? Moeten er winkels in de buurt zitten of kun je hier wel een eindje voor rijden? Hoe zit het met basisscholen en voortgezet onderwijs? Wonen er familie en vrienden in de buurt? Wanneer je voor jezelf antwoord hebt op deze vragen is het verstandig om eens wat ritjes te gaan maken door de omgeving waar je wilt gaan wonen. Hou de makelaars in de buurt in de gaten en praat met bekenden die er al wonen.

Tot slot.

Wanneer je de buurt en het huis hebt gevonden kun je de bezichtiging gaan plannen. Daarnaast zul je een budget moeten opstellen voor de verhuizing en het eventuele kluswerk zelf. En wellicht wil je nog wat andere inboedel? Zorg er goed voor dat het financiële plaatje compleet is voor dat je begint.