InfoCash

Artikel

Groente verbouwen op je balkon.

Auteur: Webmaster | geschreven op 18-07-2011

Heb je geen tuin maar wil je wel verse eigen gekweekte groenten? Dan heb je enkele opties. Ten eerste is er de mogelijkheid om een volkstuintje te huren, maar daar zijn lange wachtlijsten voor, om nog maar niet te spreken over de extra kosten. En ten tweede kun je dit gewoon op je eigen balkon doen. Hoe? Lees snel verder en ondek het.


Kweken vanaf zaadjes

Je kan bij tuincentra's zakjes met enkele zaadjes kopen om zelf vanaf het begin de planten te kweken. Let hierbij goed op de maanden die op de zakjes staan aangegeven. Er staan maanden genoemd voor het planten, het naar buiten verplaatsen van de planten en het oogsten van de groenten.

Het beste kun je de zaadjes breed over een bedje van natte watten verspreiden en op een warme plek binnenhuis zetten waar ze veel zonlicht krijgen. Zorg dat de watten vochtig blijven, maar niet te nat, dan gaan de zaades schimmelen. Wanneer de zaadjes ontkiemen en er een wortelje verschijnt kun je ze in een pot planten.

Planten in de eerste pot

Neem een ruime laag aarden en leg de ontkiemde plantjes hierin. Hou de ondelinge afstand in de gaten die op het pakje vermeld staat. Doe hier een laagje aarde van ongeveer een centimeter overheen en druk dit heel lichtjes aan. Zet de pot op een lichte en warme plaats binnenshuis. Geef de zaadjes voldoende water en 1 keer per week wat water met mest speciaal voor groenten en kruiden.

Wanneer de plantjes ongeveer 10 cm hoog zijn moeten ze overgeplant worden in een grote pot. Indien je dit eerder al gedaan had is dit niet nog een keer nodig.

Overplanten in een grote pot of bak

Het overplanten in een grote pot of bak gaat eigenlijk hetzelfde als bij het planten in de eerste pot. alleen moet je nu de aarde meenemen nar de grote pot of bak. hou goed rekening met hoe groot de plant gaat worden en dat ze dus voldoende ruimte overhouden. Gooi tevens de hele zwakke plantjes weg.

Pluk de groente

Wanneer de groentes uiteindelijk genoeg gegroeid zijn kun je ze plukken. Voor veel groentes is dit het makkelijkst met een aardappelschilmesje afsnijden. Was de groentes goed voordat je ze eet! Ze mogen dan wel op je eigen balkon gegroeid zijn, maar je weet nooit wat erop beland kan zijn.