InfoCash

Artikel

Digitale scrapbooken maken

Auteur: Webmaster | geschreven op 14-04-2012

Naast het wellicht bekende, overgevlogen rage uit Amerika, scrapbooking, is er nu een andere versie beschikbaar; namelijk digitaal scrapbooking. In plaats van een tafel vol met werkmaterialen te hebben, kun je dit gewoon achter je pc uitvoeren.


(Regulier) scrappen:

Scrapbooking is een manier om een fotoboek, fotolijst, kaarten en dergelijke te pimpen, op te leuken met (lagen speciaal) papier, knopen, stickers, lint, wol, touwtjes, paperclips, glitterlijm, pennen e.a. materialen (je kunt je fantasie er flink in kwijt qua materiaal). Op deze manier creëer je een heel eigentijds en persoonlijke foto album. Je kunt dit bijvoorbeeld cadeau geven op een verjaardag of d.m.v. scappen mooie (kerst-) kaarten van maken.

Digitaal scrappen:

Zoals het woord aangeeft is dit een digitale manier om te scrappen. Je doet dit namelijk achter de pc met een speciaal digitaal scrapbook programma of met een programma waarmee je plaatjes kunt bewerken. Naast dat het geen rommel geeft, heeft het als voordeel dat je kunt beginnen en stoppen wanneer je wilt. Je bent niet verplicht om het ''project'' meteen af te maken.

Opties & programma' s: 

Je kunt in feite op 2 manieren digitaal scappen. De 1ste doe je d.m.v. een speciaal scrapbook programma, zoals smilebox, photomix of scrapbook artist. Deze zijn alle 3 gratis te downloaden van internet. Let wel; in sommige versies en/of programma's kun je niet alle bewerkingen, zoals printen , e-mailen of opslaan op de pc, uitvoeren. Bekijk dus welke van deze of een andere versie software het meest bij jouw behoefte past.

De 2de optie is om het paintshop pro, GIMP of photoshop te gebruiken om alles zelf te ontwerpen qua papier en dergelijke, zoals buttons, pins en andere versiersels. Dit is een tijdrovend klusje en voor de software moet je betalen, met uitzondering van GIMP. Met paintnet zou je ook een aantal bewerkingen kunnen maken (is ook gratis te downloaden).

Kits:

Om het gemakkelijker te maken zijn er op internet allerlei gratis kits te downloaden en/of via het digitale scrapbook programma dat je gebruikt. Hiermee kun je bijvoorbeeld al snel een leuk uitziend fotoalbum, kaart, fotoalbum voor een blog etc.  maken. Een kit bestaat doorgaans uit; digitaal papier, buttons, pins, frames en dergelijke materialen (bloemen, dieren, lint e.a.).

Let wel:

De programma's werken met een andere extensie (PNG, JPEG, PSD e.a.). Tijdens de eventuele (gratis) aanschaf van een kit behoor je er wel op te letten dat deze geschikt is voor het programma dat jij gebruikt. Doorgaans staat dit er duidelijk bij vermeld. En veelal is het in PNG uitgevoerd, dus op een reguliere Windows uit te voeren en te ''lezen''. Mocht dit niet het geval zijn (bv. een PSD bestand), dan heb je de mogelijkheid om deze om te zetten d.m.v. GIMP naar PNG of een andere extentie.

Verkrijgbaarheid kits:

Op sites in Amerika zijn er diverse online scrapbooking winkels waar je kits en/of samples gratis kunt downloaden. Let wel, de laatste optie bevat een heel klein deel van de eigenlijke kit met onderdelen. Ook in Nederland zijn er diverse sites waar je gratis (volledige) kits kunt downloaden.

Naast de gratis versies, heb je ook de keuze uit de betaalde versies. Naar mijn mening zijn de betaalde kits alleen van toepassing als je een veelvuldig gebruiker bent en/of dit professioneel uitoefent. Mede gezien de veelal hoge kosten ervan. Hetzelfde geldt ook voor de software programma's.

 

Kortom; als je het leuk vind om zelf kaarten en fotoalbums (digitaal) te maken, is dit misschien wel een leuke optie/hobby voor je om eens uit te proberen.