InfoCash

Artikel

Een Japanse tuin ontwerpen

Auteur: rpoelke | geschreven op 28-03-2010

Iedereen heeft graag een mooie en verzorgde tuin. Je ziet zelfs allerlei soorten tuinen met een bepaalde stijl of thema. Een tuin voor kinderen, een tuin ingericht om ook groenten te telen, een wilde tuin en zelfs typische Japanse tuinen. Wat is een Japanse tuin? Kan je dit ontwerp gebruiken als je kinderen hebt? Welke elementen breng je aan? Wat zijn de typische kenmerken hiervan?


Wat is een Japanse tuin?

Een Japanse tuin is een typische tuin om in tot rust te komen. Verschillende rustgevende elementen worden hierin aangebracht en de tuin is goed te onderhouden. Velen denken dat er een typische Koy vijver in thuis hoort, maar dat is niet echt noodzakelijk. De rustgevende elementen zijn typisch Japans en hebben een symbolische betekenis.

Doel van een Japanse tuin

Het doel van een Japanse tuin is om te kunnen genieten van de natuur, even te mediteren of te ontstressen van ons jachtige leven. Kenmerkend hiervoor is dat er een evenwicht tot stand komt tussen de elementen die erin verwerkt worden.

Typische Japanse elementen.

De elementen die in een typisch Japanse tuin worden aangebracht zijn erop gericht om rust te brengen en hebben een bepaalde symboliek. Stenen in hun natuurlijke vorm die in groep of afzonderlijk worden aangebracht en symboliseren kracht. Waterpartijen en fonteinen die een natuurlijk verloop lijken te hebben zijn het symbool voor zuiverheid. Een vijver met een boord van wit zand verwijst naar de Japanse afkomst. Je kan er vissen in aanbrengen, maar dit is niet echt nodig. Een paviljoentje is een ideale plaats om van de tuin te genieten en te rusten. Wanneer je het geheel dan ook nog afwerkt met stenen lantaarns is het geheel compleet.

Aanleg van de Japanse tuin

de aanleg ervan laat je best aan een kenner over. Een evenwicht krijgen in het geheel is niet gemakkelijk en een echte kunst. Wanneer je opgroeiende kinderen hebt, is dit niet een geschikte tuin. Je hebt ruimte om te rusten, maar niet om actieve kinderen in te laten ravotten. De grootte van je tuin is niet belangrijk en je kan zelfs het terras van je appartement hiervoor gebruiken.