InfoCash

Artikel

Wees bladluizen te slim af

Auteur: anja38 | geschreven op 26-04-2010

Nu het lente is, wordt het tijd dat we het terras en de tuin gaan opfleuren met mooie bloemen en planten. Het vraagt van ons dan ook enige tijd en werk om deze dan ook mooi en gezond te houden.Je mag dit dan ook niet zien als een last bekijken, maar wel als een mooie investering. Zo kan je dan van de mooie zomeravonden genieten in je mooie en bloeiende tuin. Niets is zo gezellig om van de mooie zonsondergang in een gezellige tuin door te brengen. Er zijn dan ook enkele lastige diertjes die van je bloemenperk een echte ravage kunnen maken, wees voorbereid op deze lastige en akelige bezoekertjes. Deze kunnen een echte plaag voor je bloemen en planten zijn. Ze veroorzaken dan ook nog eens bijkomende ziektes. Met het mooie lenteweer en -groen worden allerlei insecten actief. Zo ook de welbekende bladluis.Bladluizen vermenigvuldigen zich razendsnel zodra het warm en vochtig wordt. Worden het er te veel, dan moet je vlug en efficiënt ingrijpen.
Gelukkig bestaan er in deze tijd genoeg efficiënte, milieuvriendelijke middelen.


Bladluizen veroorzaken roetdauw en witziekte


Zodra het vochtig en warm wordt vermenigvuldigen de bladluizen zich razendsnel. Vanaf mei nestelen ze zich in rozenstruiken, waar ze roetdauw en witziekte overbrengen.
Je kan ze verdrijven met een stevige waterstraal of met een zelfgemaakte zeep- of azijnloog (je neemt 5liter warm water, 2à3 soeplepels keukenazijn en 3 soeplepels vloeibare zeep).

Hoe ga je te werk


Bespuit de bladeren zowel boven- als onderkant. Dit doe je het best in de late namiddag.
Herhaal dit drie dagen later, krijg je de plaag niet kapot kan je ze met een product op basis van pyrethrum of koolzaadolie te lijf gaan.
Dit werkt ook tegenwitte vlieg, schildluizen, tripsen en spint.
Wil je in je serre biologisch te werk gaan kan je gebruik maken van de larven van een lieveheersbeestjes. Een klein doosje volstaat.