InfoCash

Artikel

Een Mediterrane tuin

Auteur: rpoelke | geschreven op 27-04-2010

Velen hebben reeds een vakantie doorgebracht in Mediterrane streken zoals het zuiden van Frankrijk, Spanje of Italië. Mediterrane tuinen zijn sober, warm, kleurrijk, onderhoudsvriendelijk en leefbaar. Een zomers terras om buiten te eten en soms zelfs een zwembadje om te verkoelen. Maar hoe geef je een tuin een mediterraan en zomers tintje?


Wat is een Mediterrane tuin?

Een Mediterrane tuin is gebaseerd op de tuinen, de plantengroei en het gebruik van aardewerken potten en sierelementen uit zuiderse gebieden zoals Spanje, Italië en het zuiden van Frankrijk. Terracotta kleurige tegels voor het terras, een stenen gemetste barbecue, terracotta planten bakken en niveau verschillen maken zelfs van de kleinste tuin een leefbare tuin die ook geschikt is voor kinderen.

Het doel van de Mediterrane tuin?

Een groene rustgevende en kleurrijke leeftuin te maken die een minimum aan onderhoud en een maximum aan leefcomfort bieden. Het terras is een verlengstuk van de woonkamer en moet uitnodigen om warme zomeravonden verkoeling te bieden en de maaltijden te nemen.

Typische mediterrane elementen.

Plantengroei die een mediterrane toets geven aan het geheel. Niet alle mediterrane planten kunnen in onze regio overleven, maar er zijn tal van alternatieven zoals Yucca’s, kruiden zoals rozemarijn en basilicum, een vijgenboom, olijfboom of laurierboompje. Een pergola overgroeid met heerlijke druiven, rotspartijen en niveauverschillen. Een klein zwembad of yacuzzi is hier welkom om een ontspannend en verkoelend element in te bouwen. Daar veel planten in bakken of potten geplaatst worden is deze tuin ook geschikt voor mensen met kinderen. Er kan zelfs een speeltuin in verwerkt worden.

Aanleg van de Mediterrane tuin

De aanleg van een mediterrane tuin is iets wat je kan overlaten aan een tuinarchitect. Deze werkt meestal samen met tuiniers die prachtig werk leveren. Dit kan wel wat kosten, maar wanneer de aanleg goed gebeurd zal je er vele jaren plezier aan beleven. Zij brengen evenwicht in het geheel en zorgen ervoor dat je tuin aangepast is aan je wensen. Je krijgt er zelfs een volledig onderhoudsschema bij.