InfoCash

Artikel

Een Franse tuin ontwerpen

Auteur: rpoelke | geschreven op 30-04-2010

Een eigen tuin vraagt een eigen tuinontwerp. Het is een weerspiegeling van je karakter en de manier waarop jij rust vind in je tuin. Franse tuinen zijn gebaseerd op de tuinen van Versailles en de grote Franse Koningen. Hoe creëer je nu zo een luxe tuin en kan je dit op eender welke oppervlakte uitvoeren?


Wat is een Franse tuin?

Het is een Renaissance tuin waarin alles in een harmonieus geheel samenhangt. Strakke lijnen en symmetrie zijn hier de hoofdvereisten. Symmetrische paden en bloemenperkjes afgelijnd met strakke buxus hagen die als borders gebruikt worden. In dit soort tuinen zijn de sierlijk gesculptuurde buxus planten niet weg te denken. Dit soort formele tuinen kunnen overal goed tot hun recht komen en de grootte van de woning of de tuin is hierbij niet echt belangrijk. Je moet alleen zien dat de symmetrie goed tot zijn recht komt, je op de juiste schaal werkt en met de juiste materialen.

Het doel van een Franse tuin

Een Franse tuin heeft als doel de rust en het nuttige van een tuin te combineren. Het is een beschutte tuin waar je sierlijke kunst in onder brengen, maar ook perfect kan indelen als een nuttige plaats om groenten of fruit te telen. Zolang alles maar strak afgelijnd wordt en aan de geometrische eisen voldoet.

Typische kenmerken van een Franse tuin

Typische kenmerken zijn het aanbrengen van strikte geometrische figuren, alles moet geordend zijn. Strakke terrassen, rechte en symmetrisch aangelegde paden, fonteinen en beelden, geordende buxuspatronen, doolhoven, perken en boomgroepen. Huis en tuin moeten perfect op elkaar aansluiten.

De aanleg van een Franse tuin

De aanleg van een Franse tuin kan een dure aangelegenheid worden. Vooral sommige planten als beelden kunnen een aardig prijskaartje hebben. Het is echter mogelijk om in verschillende stappen te werken en gedeelten met goedkopere materialen in te kleden. Het is vooral moeilijk om een perfecte geometrie en symmetrie in het geheel te krijgen. De hulp van een tuin architect kan hier gewenst zijn. Wanneer alles afgelijnd en de basis aanwezig is kan je de rest zelf verder afwerken. Het gebruik van jongere planten kan de kosten ook naar beneden halen, het duurt alleen wat langer voor alles echt tot zijn recht komt.