InfoCash

Artikel

De cottage tuin

Auteur: rpoelke | geschreven op 02-05-2010

Woon je landelijk en midden in het groen dan kan een cottage tuin voor een perfecte versmelting zorgen met de omgeving. Wil je weten wat een cottage tuin is en hoe je deze realiseert, lees dan gerust verder!


Wat is een cottage tuin?

In een cottage tuin komt het landelijk aspect naar voren. Deze zijn afkomstig van het Engelse platteland en herkenbaar aan hun overweldigende chaotische bloemenpracht. De tuinen dienden daar als bron voor de voedselvoorziening van de bewoners en om er toch een fraai geheel van te maken werden er bloemen en decoratieve planten tussen geplaatst. Groenten en kruiden borders temidden van de bloemen zorgen voor een extra dimentie.

Het doel van een cottage tuin

Oorspronkelijk was het een tuin die romantisch en mooie was maar toch ook een functionele rol had. Momenteel is het meer een romantische droomtuin die wat ouderwets aan voelt, maar waar je de indruk hebt dat je ver weg bent van de hectische wereld van nu. De aanplanting vormt een kleurenmozaïek die bewust gekozen is maar toch een perfect chaotisch en bont geheel vormt. Hier kan je perfect genieten en ontstressen terwijl deze tuin toch een minimum van onderhoud vraagt.

Typische kenmerken van een cottage tuin

Typisch is een nonchalante bloemenmix, bloemen met felle kleuren en pastel tinten. Velen hebben een aangename geur zoals rozen en pioenen. Ook margrieten, goudsbloemen, campanula’s, korenbloem, duizendschoon en lupinen horen hier thuis. Groenten en kruiden kunnen in afgebakende borders geplaatst worden temidden van de bloemenpracht. Ouderwetse omheiningen en poortjes geven het een extra dimensie en ook de kronkelende paadjes zijn hier niet weg te denken. In zulke tuin horen houten tuinmeubelen zoals teakmeubelen. Hier en daar een extra accessoire zoals een geblutste gieter, manden en andere oude tuingereedschappen maken het geheel af.

De aanleg van een cottage tuin

Interessant is eerst een plannetje te maken en op papier te zetten wat je zou willen. Dit kan je gerust zelf doen en op je gevoel af gaan. Je kan ook gebruik maken van de hulp van een tuinarchitect of ontwerper. Deze maken een plannetje in onderling overleg en rekening houdend met de functie en de samenstelling van je gezin. Wanneer je kinderen hebt, moet er ook voor hen ruimte voorzien worden. Je krijgt dan tevens een aanplantingplan, een bemestingplan en een lijst van de bloemen die je kan aanplanten.