InfoCash

Artikel

Buxus

Auteur: rpoelke | geschreven op 11-05-2010

Buxus is een altijd groen blijvende heester die veel gebruikt wordt om tuinen op te smukken. Wil je meer weten over deze plant, zijn verzorging, de kweek en snoei mogelijkheden, lees dan al mijn artikels over buxus.


Soorten buxus

We kennen Buxus vooral onder de naam palm en palmboompje, waarvan de takjes in de katholieke kerk gewijd worden en gebruikt om boze geesten en ongeluk uit je huis te houden. De meest gebruikte buxussoort is de Buxus sempervirens, waarvan men dikwijls denkt dat ze uit mediterrane streken komen. Het is de Buxus balearica die uit middellandse zee gebieden en Turkije komt. Hier in Europa wordt vooral de buxus sempervirens gebruikt als tuin decoratie en als haag. Over heel de wereld kent men meer dan dertig verschillende soorten buxus en ook van de buxus sempervirens heb je verschillende varianten.

Bodemvereisten voor de Buxus Sempervirens

Buxus houdt van een luchtige bodem, licht beschaduwt en voldoende bodemvochtigheid. Hitte wordt zeer moeilijk verdragen en je dient bij te warm weer voor voldoende vocht te zorgen. Buxus in de volle zon zal ook veel meer last hebben van ziekten en parasieten.

Buxus sempervirens varianten

Er zijn verschillende buxus sempervirens varianten die elk voor andere doeleinde gebruikt worden en variëren in vorm en kleur.
- Buxus Sempervirens ‘Ingrid’: laag blijvend, compact, blauwgroene grote ronde bladeren die dicht tegen elkaar staan. Is snel groeiend maar blijft laag.
- Buxus Sempervirens suffructicosa: lage traaggroeiende bolvormige struik met lichtgroene ronde en zachte bladeren. Is zeer vorstgevoelig. Wordt ook dwergbuxus genoemd en geschikt voor lage hagen en ronde bollen. Moet slechts één keer per jaar gesnoeid worden en is wanneer ze ouder zijn gevoelig voor schimmel ziekten.
- Buxus Sempervirens Rotundifolia: is zeer geschikt voor hoge hagen en heeft grote ronde bladeren. De groei is stijf en recht.
- Buxus Sempervirens Handsworthiensis: geschikt voor hoge hagen en grote vormen. Harde blauwgroene bladeren.
- Buxus Sempervirens Ellegantissima: kleine struik die dik groeit met kleine ovale, witbonte bladeren. Geschikt voor lage struiken en afboordingen.

Snoeivormen van Buxus

Buxus is zeer geliefd omwille van zijn mooi te snoeien vormen. De meest voorkomende snoeivormen zijn de haagsnoei, de bol, de kegel, de bol op stam, spiraal en diverse figuren. Om een mooie snoeivorm te krijgen en te behouden, moet je deze 2 tot 3 maal per jaar snoeien. Moeilijke vormen vergen veel geduld en een zekere handigheid. De afmetingen van je snoeivorm zijn afhankelijk van de soort die je gebruikt.

Ziekten en parasieten

Ook buxus kan aangetast worden door ziekten en parasieten. Het is belangrijk deze tijdig te herkennen en te behandelen. Het meest voorkomende is aantasting door de buxusvlo. Aan het einde van de twijgen zie je een opkrullen van de bladeren zodat het lijkt alsof er spruitjes opzitten. Buxus die in de schaduw staat heeft hier veel minder last van dan deze in de volle zon. De meest effectieve bestrijdingsmethode is de plant drastisch te snoeien en het afval te verbranden. Ook rode spin krijg je frequenter bij planten in de volle zon. De bladeren gaan er zilverig uit zien door de vele gaatjes die erin gemaakt worden. De buxus galmug gaat de bladeren van binnen uit opvreten en de boompjes worden volledig kaal. De buxus sempervirens rotundifolia heeft hier zeer weinig last van. Buxussen die te vochtig staan kunnen aangetast worden door nematoden die de wortels vernietigen. De urine van honden en huisdieren verbranden de planten. Honden blijken deze hagen graag te gebruiken om hun territorium af te bakenen.