InfoCash

Artikel

Buxus kweken

Auteur: rpoelke | geschreven op 13-05-2010

Buxus aankopen is een dure aangelegenheid, maar met een beetje geduld kan je deze zelf stekken. Het is fijn om te doen en als je het goed doet wordt je extra beloond. Hoe het stekken in zijn werk gaat en waar je rekening mee moet houden lees je verder in deze tekst.


Wanneer kan je het best buxus stekken?

Buxus stek je best in het voorjaar, juni of september. Het weer is dan nog niet te warm en de stekken hebben dan rustig de tijd om wortels te vormen. In deze periode worden de meeste buxus hagen en bollen gesnoeid en kan je daaruit je stekken verzamelen. Stekken kan op een kweekbed of gewoon in potjes onder glas.

Voorbereiding en materiaal

Je hebt goed uitgegroeide scheuten nodig van ongeveer 10 cm lang. Zorg ervoor dat deze afkomstig zijn van mooie en gezonde planten. Stekpoeder zal ervoor zorgen dat je plantjes sneller en beter wortels gaan vormen. Om de structuur van de grond te verbeteren en luchtiger te maken moet je cocopeat en scherp zand met de aarde vermengen. Meststoffen speciaal voor buxus zijn nodig omdat tijdige bemesting mooiere resultaten opleveren. Heb je kleigrond in je tuin dan is het goed om een drainage te voorzien.

De stekken planten.

De stekken moeten onderaan 3 à 4 cm vrij van blaadjes worden gemaakt. Even met een mesje een V-vormig puntje maken aan de onderkant van de stek, zorgt ervoor dat het contact met de grond optimaal is. Maak dit puntje eerst nat, duw het dan in de stekpoeder en daarna 3 à 4 cm diep in de grond. Hou er rekening mee dat de stekken best 5 cm van elkaar geplant worden. De grond stevig aandrukken en voldoende bevochtigen. Een kweekbed voor buxus leg je best aan in de schaduw of zorg ervoor dat ze afgeschermd worden van de felle zon.

Wanneer kan je de stekken verplanten?

Na enkele maanden kan je de plantjes verplanten op het kweekbed en ditmaal zet je ze op 15 cm afstand van elkaar. Deze plantjes geef je overvloedig water en laat ze rustig opgroeien. Na twee jaar kunnen ze gebruikt worden in de tuin en na 8 jaar kan je ze in allerlei figuren snoeien.

Veel gemaakte fouten

Een slechte voorbereiding van de grond, een te vaste grond, te veel zon, te weinig water en voedingstoffen kunnen ervoor zorgen dat de stekken nauwelijks wortels aanmaken of ziek worden. Alles begint met een goede voorbereiding.