InfoCash

Artikel

Buxus planten

Auteur: rpoelke | geschreven op 14-05-2010

Het aanplanten van buxus vergt wel wat voorbereiding en de nodige aandachtspunten. Wil je weten welke voorbereidingen je moet treffen, lees dan vlug even verder. Een goede voorbereiding is het halve werk.Welke materialen heb ik nodig?

Als gereedschap heb je een spade, sproeislang of gieter, een touw en bamboe stokjes om de lijnen waarop de plantjes gezet worden aan te duiden. Een meetlat om de afstand tussen de planten te meten. Om de grond te verbeteren heb je een hoeveelheid turf nodig, cocoate en scherp zand om de bodem luchtiger te maken. Heb je een grond die veel klei bevat, dan kan een drainage systeem zorgen dat het teveel aan vocht weg kan. Meststof speciaal voor buxus om de planten goed te voeden zodat ze beter gaan groeien en minder ziekten krijgen.

Wanneer kan je buxus planten?

De buxus kan in het voor of najaar op zijn definitieve plaats gezet worden. De plantjes moeten hiervoor minstens twee jaar oud zijn en goed voorzien van wortels. Vooraleer je de planten definitief plaatst ga je eerst de ondergrond bewerken. Buxus kan in potten, houten kuipen en in de volle grond gezet worden. Buxus in kuipen en potten dienen regelmatig water te krijgen.

De voorbereiding van de ondergrond.

Vooraleer je begint moet je nagaan welk type grond je hebt. Buxus verlangt een luchtige grond, voorzien van de nodige voedingstoffen en die het vocht goed vasthoud. Kleigrond heeft een drainage systeem nodig dat je op voorhand aanbrengt. De grond luchtig maken en er toch voor zorgen dat het vocht lang genoeg blijft hangen, doe je met er turf, cocoate en scherp zand door te mengen. Alle onkruid, stenen en afval dienen verwijdert te worden. Zorg dat je wat meststoffen onder de grond mengt en laat een dag rusten.

Het planten van de buxus

Op voorhand maak je een plannetje van de plaats waar de buxus moet komen. Met een touw en dunne bamboe stokjes duid je de plaatsen aan. Wil je een haag planten dan heb je een greppel nodig van 30 cm breed en 30 cm diep. Zet er de plantjes in op een afstand van 7 à 10 cm en druk de grond rond de plant aan. Als alle plantjes geplant zijn moet je overvloedig gieten of sproeien. Nadien moet je om de 2 weken water geven, ook al heeft het geregend. In voor en najaar kan de buxus gesnoeid worden.