InfoCash

Artikel

Buxus snoeien

Auteur: rpoelke | geschreven op 16-05-2010

Buxus kan je in allerlei vormen snoeien. Hoe complexer de vorm hoe meer handigheid het vergt. Wil je meer lezen over het snoeien van Buxus planten dan moet je zeker verder lezen.


Wanneer snoeien?

Wanneer je een Buxus voor het eerst snoeit moet de plant minimum 3 jaar oud zijn. Buxus snoeien kan je in het voor en het najaar doen. Wens je een vollere vorm met meer vertakkingen dan kan je dit meermaals herhalen. Je kan van mei tot juni snoeien en van half augustus tot half september. Snoei nooit op een warme en droge dag want door de droogte ga je bruine puntjes krijgen en verbranden de blaadjes. Het gemakkelijkst snoei je op een regenachtige dag. Het snoeien verloopt gemakkelijk en de uiteinden drogen niet uit.

Welk materiaal heb je nodig?

Vooraleer je uw buxus zal snoeien heb je het wel wat materiaal nodig. Een gieter, een bladhark, een haagschaar met een gegolfd blad die een vlijmscherp vlak heeft en een kruiwagen. Dit is het basismateriaal om te beginnen. De bladhark en de kruiwagen dienen om de afgeknipte takjes te verzamelen en weg te voeren. De gieter om de planten eerst goed te bevochtigen, waardoor het snoeien vlotter verloopt en de snijvlakken kleiner blijven. Hoe kleiner het snijvlak des te minder is de verdamping van vocht. In een verder stadium kan je eventueel een elektrische snoeischaar gebruiken maar een manuele haagschaar is beter.

Een haagvorm snoeien.

Een lage haag snoeien doe je eerst door de haagschaar horizontaal te houden en op die manier de bovenkant te snoeien. De voor en achterkant doe je door de haagschaar met de punt loodrecht naar beneden te houden en op die manier te snoeien.

Een bolvorm snoeien.

Om een bolvorm te snoeien maak je eerst boven aan een plat vlak. Dan draai je uw schaar om en ga je schuin /- 45 ° de bovenste rand knippen terwijl je rond de plant loopt. Vervolgens het middelste gedeelte met de schaar loodrecht naar beneden en op het laatste de schaar weer omdraaien en met een hoek van 45° het onderste gedeelte knippen. Doordat je mee rond de plant loopt tijdens het snoeien, krijg je automatisch een mooiere ronde figuur. Hoe meer je de buxus snoeit hoe vaster de bol wordt. Werk vooral met de punt van je haagschaar dan wordt je bol minder hoekig en werk vooral van boven naar beneden toe.

Een kegel of piramide.

Zorg dat je hiervoor een buxus hebt met één centrale tak die je behoud en alle zijtakken worden regelmatig bij geknipt. De basis mag best breed blijven. Wanneer je begint te snoeien plaats je eerst basis stokjes van bamboe die je via touwtjes verbind met een centraal punt. Zo heb je een leidraad waarlangs je kan snoeien om je kegel te vormen. Voor een piramide heb je 4 basis stokjes en leidraden nodig. Voor een kegel heb je 6 tot 8 leidraden nodig.

Besluit

Voor andere vormen heb je veel meer vaardigheden nodig en veel meer ervaring. Figuur snoeien is mooi, maar niet gemakkelijk.