InfoCash

Artikel

Een kruidentuintje aanleggen

Auteur: rpoelke | geschreven op 30-05-2010

Er gaat niets boven lekkere gerechten bereidt met verse kruiden of een heerlijk kopje thee van eigen bodem. Daarom is het interessant een eigen kruidentuintje te hebben. Zelfs op een balkon kan je een kruidentuintje aanleggen. Hoe je dit kan realiseren en welke kruiden je erin kan zetten kan je allemaal lezen in mijn teksten.


Je eigen kruidentuintje

Je kruidentuintje hoeft niet groot te zijn en kan je aanpassen aan je behoeften. Zelfs een grote stenen of houten kuip kan hiervoor dienst doen. Deze vul je met een mengeling zand uit je tuin met verse compost. Deze meng je goed ondereen en gebruik je om de kuip te vullen. Soms kan het interessant zijn om er cocoate of vocht vasthoudende korrels erdoor te mengen. Hierdoor kan je kuip niet te droog of te nat staan. Een drainage voor het overtollige vocht kan je maken door ervoor te zorgen dat er onderaan wat kleine gaten in zitten. Deze kruiden kuip maak je liefst zo dicht mogelijk bij de keuken omdat het dan gemakkelijk is om verse kruiden te gaan halen.

De keuze van de kruiden

Bij de keuze van de kruiden ga je beginnen met deze die je veel in de keuken gebruikt. Later kan je deze aanvullen met kruiden waarmee je gaat experimenteren. Handig is het ook om een plastiek plaatje te maken waarop een foto van de kruiden en de naam staat. Zo kan je de gewenste kruiden direct herkennen. Je maakt best direct een lijstje van de kruiden die doorlevend of 1-jarig zijn. Op die manier kan je de 1-jarige planten gemakkelijk vervangen.

Met welke kruiden kan je beginnen?

Dit is voor iedereen individueel, omdat dit afhankelijk is van de kruiden die je in de keuken gebruikt. In mijn volgende teksten ga ik het hebben over kruiden en hun gebruik. Zo kan je een beter zicht krijgen over het nut ervan, voor welke gerechten de kruiden geschikt zijn en welke je als thee kan gebruiken, welk specifiek onderhoud je hebt enz. De meest gebruikte kruiden zijn bieslook, citroen melisse, tijm, salie, dille, basilicum, dragon, kervel, knoflook, munt en rozemarijn. Deze zijn allemaal te koop in een tuincentrum en in sommige periodes zelfs in de supermarkt.

Onkruid wieden

In elke tuin kan er onkruid groeien en moet er dus gewied worden. Sommige mensen gooien houtkrullen tussen hun planten om alles netjes te houden. In een kruidentuin is dit niet echt een geschikt materiaal. Het verzuurt de grond en deze plantjes zijn er gevoelig aan. Wieden is hier nodig, maar beschouw het als een ontspanning. Met de handen door de aarde woelen ontspant de geest en brengt rust. Nadien heb je een enorm gevoel van voldoening wat je eigen waarde gevoelig verhoogt. Een mooie creatie maken van een eenvoudig kruiden tuintje geeft heel veel voldoening en het is nog bruikbaar ook.