InfoCash

Artikel

Bieslook in je kruidentuintje

Auteur: rpoelke | geschreven op 31-05-2010

Bieslook is één van de meest gekende kruiden die in de keuken en huishoudelijke toepassingen gebruikt wordt. Het is al eeuwen lang en afkomstig uit Azië. Het geeft aan vele spijzen een lichte ajuinachtige smaak, maar het is veel meer dan alleen een smaakmaker. Je kan hier alles lezen over bieslook of allium schoenoprasum.


Geschiedenis

Bieslook is reeds eeuwenlang gekend als smaakmaker. De chinezen gebruikten het vooral als middel tegen vergiftigingen en bloedingen. Ook in de Egyptische en Romeinse cultuur was bieslook gekend. Na de ontdekkingsreizen in de 16 eeuw kwam het plantje in Europa terecht en leerde ook de gewone mensen het kennen. Karel de Grote gaf reeds het advies om bieslook in tuinen te telen als middel tegen maagklachten, constipatie, melancholie en hardhorendheid. Het heeft uiteenlopende doeleinden gekend en is vooral in de keuken een onmisbare smaakstof. Momenteel is bieslook ook in het wild te vinden.

Bieslook uitzicht

Bieslook is een klein gewas dat bestaat uit groene dunne holle buisjes die aan de uiteinden een paarse bolvormige bloem ontwikkelen en niet groter wordt dan 25 cm. De meest gebruikte soort heeft paarse bloemen aan het einde van de stengels, maar Chinese bieslook heeft een witte tros bloemen. Deze plant is iets zwakker en smaakt meer naar knoflook. Bieslook stengeltjes groeien vanuit kleine ondergrondse bolletjes. Er is een bieslook soort met dunne holle pijpjes, maar ook eentje met dikkere holle stengels. Bieslook is een erg gemakkelijke plant om te kweken. Als je bieslook nodig hebt, kan je de stengels tot 3 cm boven de grond afknippen.

Gebruik in de keuken

Van de plant kunnen zowel de stengels als de bloemen gebruikt worden. Vers versnippert in koude salades. Op kaas, jonge krielaardappeltjes en in tal van andere gerechten. Bieslook hoeft niet meegekookt of gebakken te worden. Zelfs de bloemen kunnen opgegeten worden of als tafeldecoratie dienst doen. Je kan het bieslook laten drogen en droog bewaren. Op die manier heb je ook ’s winters bieslook in huis. Gedroogde bieslookbloemen passen in droogboeketten voor tafeldecoratie, maar je moet dan wel van de geur houden.

Geneeskrachtige werking van Bieslook

- Bieslook bevordert de spijsvertering,
- Is vetafbrekend waardoor het een positief effect heeft op de cholesterol.
- Het verlaagt de bloeddruk en werkt vochtafdrijvend.
- Licht laxerend en verdrijft wormen en parasieten uit de darmen.
- Verlicht de hoest.
- Geeft je nieuwe energie.
- Bieslook is een rijke leverancier van vitamine C en bevat ook vitamine A en B. Bevat mineralen zoals natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium en ijzer.
- Volgens onze voorouders zou bieslook helpen bij een kater, en moet je deze rauw opknabbelen. Hier zijn echter geen wetenschappelijke bewijzen van.
- Teveel van dit kruid zou slapeloosheid en rusteloosheid bevorderen.

De geneeskrachtige werkingen zijn niet uitgesproken, waardoor Bieslook belangrijker is om zijn smaak, dan om de geneeskrachtige werkingen.

Bieslook als ongedierte bestrijder

Plant je bieslook tussen de rozenstruiken, dan zal deze zeker geen last hebben van bladluizen. Het planten van bieslook tussen je worteltjes zou de wortelvlieg op afstand houden. Slakken hebben een hekel aan bieslook en blijven uit de buurt van deze plantjes. Handig als je bieslook gebruikt om je groenten tuintje mee af te boorden.

Bieslook kweken

Bieslook kan zowel door zaaien als door scheuren vermeerderd worden. Het vermeerderen door scheuren geeft de voorkeur en is bij dit plantje erg makkelijk, doordat de bolletjes gemakkelijk van elkaar te halen zijn. Dit doe je best in het voorjaar. Als de paarse bloemetjes uitgebloeid zijn, kan je het zaad hiervan afnemen en gebruiken om te zaaien. Wel moet je bij het zaaien erop letten, dat de grond goed vochtig wordt gehouden. De jonge plantjes kan je in mei- juni uitplanten. Iedereen kan Bieslook kweken, zowel buiten als binnen in een potje. Ziet de plant er wat verwaarloosd uit, dan kan je deze afknippen tot 3 cm boven de grond. Hierdoor gaat de plant vernieuwen en er worden weer nieuwe stengels gevormd. Het is een doorlevende plant die elk jaar weer opnieuw tevoorschijn komt. Bieslook groeit zowel op een humusrijke als op schrale gronden. Kan ook goed gedijen in een potje op de vensterbank. Heeft geen voorkeur voor een bepaalde standplaats en kan zowel in de schaduw als in de zon worden gekweekt. Hier moet je regelmatig het onkruid verwijderen als je er lang plezier van wilt hebben.