InfoCash

Artikel

Citroenmelisse in je kruidentuintje

Auteur: rpoelke | geschreven op 01-06-2010

Citroenmelisse of ook wel Melissa officinalis is ook een tuinkruid dat mijn oma reeds kende. Je kan dit voor allerlei doeleinden gebruiken en de geur is duidelijk citroenachtig. Het is een doorlevende plant die in de winter kan overleven door zijn wortelstokken. Wil je meer leren over dit kruid dan moet je zeker verder lezen.


Geschiedenis van citroenmelisse

Citroenmelisse is een kruid dat afkomstig is van de middellandse zee gebieden waar dit in het wild groeit. Reeds bij de oude Grieken was het kruid geliefd omwille van zijn geneeskrachtige werking. In de middeleeuwen kwam de plant bij ons terecht door de Romeinen en de Arabieren die het meebrachten. Alle kloostertuinen hadden citroenmelisse in hun tuintje staan en gebruikten het als smaakmaker en als geneesmiddel. Citroenmelisse als ochtend thee gebruiken zou je levenskwaliteiten aanzienlijk verhogen.

Citroenmelisse, de plant

Citroenmelisse is een doorlevende plant en vormt ondergrondse wortelstokken. Deze plant wordt 50 tot 80 cm hoog en heeft een citroengeur. Het heeft witte bloemen in kransen en wordt wel eens verwisseld met citroenkruid dat sterker aromatisch is. De blaadjes hebben een eivorm en zijn gekarteld, er zijn ook haartjes op te voelen. Ook de stengel is harig, vierkant en heeft vertakkingen.

Gebruik in de keuken

Het zijn vooral de bladeren die gebruikt worden en dit wanneer ze net in bloei zijn. Je kan ze vers, gedroogd of op azijn bewaren. Citroenmelisse is zeer geschikt voor visgerechten, soepen, sausen, omeletten, en bij het opleggen van vissoorten. Als thee is deze ook zeer aangenaam om drinken en zeer verfrissend.

Geneeskrachtige werking van citroenmelisse

Heel geschikt tegen buikkrampen en een moeilijke spijsvertering. Als thee voor het slapen gaan voorkomt het slapeloosheid. Een bad nemen in een aftreksel van verse bladeren kan je helpen bij depressies, slapeloosheid en hartkloppingen en werkt ontspannend en kalmerend. Heel geschikt voor aroma therapie. Bij insectenbeten kan je de verse bladeren kneuzen en op het wondje leggen. Bij dagelijks gebruik blijf je er jonger uitzien, wordt het denkvermogen verbeterd en ga je ook blijer door het leven.dagelijks een kopje thee van citroenmelisse met wat honing bij het opstaan zorgt ervoor dat je 100 jaar wordt. Heeft een antivirale werking bij mensen met een herpesinfectie. Werkt gunstig bij: allergieën, astma, bronchitis, chronische hoest, gebrek aan eetlust, depressie, migraine, misselijkheid, ingewandstoornissen, postnatale problemen, hartkloppingen, onregelmatige menstruatie, opgeblazen gevoel, slapeloosheid, angst, depressiviteit, spanning, shock en stress. Ook eczeem en andere huidaandoeningen kan je met een lage dosis citroenmelisse behandelen.

Citroenmelisse als ongedierte bestrijder

De geur van citroenmelisse verdrijft motten en muggen. Takjes in je kamer naast je bed zetten voorkomt dat je lastig gevallen wordt. Je gewoon inwrijven met gekneusde bladeren van citroenmelisse helpt ook. De geur ontregeld het oriëntatie vermogen van de diertjes waardoor ze geen prooi meer kunnen ruiken.

Citroenmelisse kweken

Citroenmelisse is geschikt voor alle grondsoorten en stelt weinig eisen. Het vormt ondergrondse wortelstokken die je kan scheuren en verplanten. Kan ook gezaaid worden, maar dat gaat veel moeilijker omdat het zeer traag kiemt. Dikwijls zaait het zichzelf uit en zie je plots citroenmelisse op een andere plaats in je tuin. Hoe meer zon een plant heeft, des te sterker is zijn aroma.